La xiulada que es va sentir a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei de l'any passat, celebrada al Camp Nou entre el Barça i l'Atlètic de Bilbao, segueix portant cua. Aquest dijous la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha assegurat que hi veu delictes d'injúries al Rei i als símbols o emblemes d'Espanya.

Segons fonts del Ministeri Públic, la Fiscalia ha informat a favor que l'Audiència Nacional accepti la competència de la denúncia que va presentar Manos Limpias per la xiulada a l'himne espanyol.

Fins a dos anys de presó

Segons la Fiscalia, els fets podrien enquadrar-se en dos  articles tipificats al Codi Penal, concretament l'article 490.3, que castiga les injúries al Rei en l'exercici de les seves funcions, i de l'article 543, que castiga "les ofenses o ultratges a Espanya". Això es podria traduir en una pena d'entre sis mesos i dos anys de presó en el primer cas, i en una multa de set a dotze mesos en el segon.

Una xiulada amb antecedents

Aquesta era la primera final de Copa del Rei en què assistia Felip VI com a monarca, però no era la primera xiulada. De fet, en les dues finals anteriors disputades entre els dos equips també va passar. Amb Joan Carles I com a rei ja es van produir xiulades a l'himne espanyol. Concretament al Vicente Calderón, de Madrid, el 2012, i a l'estadi de Mestalla, de València, el 2009. En cap de les dues ocasions, però, hi va haver conseqüències penals.

La mateixa nit del partit, el Govern espanyol va condemnar els atacs contra els símbols que representen "el conjunt dels espanyols, la democràcia que els empara i la convivència que comparteixen".