La Fiscalia de Barcelona demana 18 anys i mig de presó per a Manuel Murillo, el franctirador d'extrema dreta de Terrassa acusat d'haver planejat matar el president del Govern, Pedro Sánchez, en revenja per l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos.

En el seu escrit de qualificació remès al jutjat, la fiscalia acusa dels delictes d'homicidi en grau de proposició, tinença i dipòsit d'armes i municions prohibides, així com explosius, a Manuel Murillo, fill de l'últim alcalde franquista de Rubí (Barcelona), vinculat a entorns d'extrema dreta i amb bones relacions amb la Guàrdia Civil.

 

De fet, l'home, que portava tres dècades treballant de vigilant de seguretat i tenia un arsenal d'armes a casa seva, va ser detingut el novembre de 2018, després que ho denunciés davant dels Mossos una dirigent local de Vox que formava part de grups de wasap on l'acusat va anunciar la seva intenció de matar Sánchez.

Agreujant de discriminació ideològica

En el seu escrit, el ministeri públic demana a més que s'apliqui l'agreujant de discriminació ideològica al processat, que segons la Fiscalia va demanar entre els seus contactes de wasap "ajuda i organització" per perpetrar el magnicidi.

L'acusat, de 64 anys, va començar entre juliol d'agost de 2018 a difondre missatges contra el Govern d'Espanya, en un grup integrat per "persones afins a la ideologia política nacionalista i conservadora", a la majoria de les quals no coneixia personalment, després de l'anunci de Pedro Sánchez que s'anaven a exhumar les restes mortals del dictador.

Amb el pas del temps, segons el ministeri públic, l'acusat "va assolir la convicció personal de la necessitat de planificar accions tendents a causar la mort del president del Govern com a manera de derrotar al govern socialista" i, per dur a terme els seus propòsits, "va sol·licitar de forma pública i privada ajuda".

"Si toquen a Franco, suggereixo que comenci la guerra una altra veure pel nostre honor, Si el treuen em carrego al Sánchez, ho juro", "A Sánchez cal caçar-lo com un cérvol" o "Ja m'agradaria tenir-lo un dia en el punt de mira" (a Sánchez) són alguns dels missatges que Murillo va compartir amb el seu telèfon.

El setembre de 2018, el processat es va posar en contacte amb la dirigent de Vox que ho acabaria denunciant, davant de la creença de què "disposava de capacitat per proporcionar els mitjans i/o contactes" amb què atemptar contra el president del Govern, encara que la formació d'extrema dreta, segons la Fiscalia, era "totalment aliena" als seus plans.

"Jo ho faig. Necessito ajuda i ha de ser de patriotes. Soc un franctirador i amb un tret|tir precís s'acaba el Sánchez abans que del tot enfonsi Espanya. No faria falta guerres" i "Jo crec que seria el més ràpid perquè hi hagués eleccions i treure a aquest fill de puta del mig", va escriure el processat a la dirigent de Vox.

Dies més tard d'aquests missatges, el 19 de setembre de 2018, els Mossos d'Esquadra van detenir Manuel Murillo quan anava al seu vehicle, on li van intervenir una pistola, una carrabina, un punyal, un punxó i diversos estris per a la pràctica de tret|tir.

A l'interior del seu habitatge familiar de Terrassa, així com en un habitacle situat a l'últim pis que només utilitzava el processat, es van trobar nombroses armes i municions, entre elles diversos revòlvers, una escopeta, un fusell d'assalt, una ballesta artesanal, recipients amb pólvora i un artefacte explosiu casolà.

Per ordre judicial, la policia catalana va practicar un segon registre al domicili del processat, on es van intervenir altres accessoris i eines per a armes, així com munició diversa.

Murillo, que és en presó preventiva des de la seva detenció, disposava de llicències d'armes llargues, esportives i de caça, a més de camps i galeries de tret|tir.