La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha informat a favor de deixar en llibertat sota una fiança de 9.000 euros tres dels set CDR empresonats el 23 de setembre per pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius, i conspiració per causar estralls.

Segons ha informat el portaveu de la Fiscalia, Miguel Ángel Carballo, el ministeri públic ha respost així als recursos d'apel·lació contra la presó interposats per aquests tres membres dels CDR Guillem Xavier DuchEduardo Garzón i Xavier Buigas, les interlocutòries d'ingrés a la presó del qual les va haver de repetir recentment el jutge d'instrucció Manuel García Castellón per ordre de la sala.

El principal criteri de la Fiscalia per donar suport a la llibertat sota fiança d'aquests tres CDR és que cap d'ells no va manipular explosius. Segons el sumari, Buigas era la persona designada per planificar, desenvolupar i fer els passos necessaris per portar a efecte les accions del grup i, de fet, va ser qui va comunicar a un altre membre de l'ERT (Equip de resposta tàctica) que un grup secret, denominat "CNI Català", s'havia posat en contacte amb ell perquè aportés la infraestructura logística necessària per tal d'ocupar el Parlament de Catalunya, i defensar-lo posteriorment.

Per la seva part, a Duch se'l situa com a encarregat de l'adquisició de targetes de telefonia sense registrar, com les que se li van intervenir al seu domicili. "Ocuparia una preeminent posició en l'estructura interna de l'ERT, sent encarregat de la guarda i custòdia dels equips de telecomunicacions utilitzats per mantenir comunicacions segures durant la realització de les seves accions", diu sobre ell la Guàrdia Civil.

Pel que fa a Eduard Garzón, un dels coneguts com 'els nou de Lledoners' que van vessar oli a la carretera al pas del comboi policial que traslladava a presons de Madrid els presos polítics l'1 de febrer, la Guàrdia Civil conclou en el sumari que és "el segon integrant amb més pes dins de l'organització criminal", ja que s'encarrega de la logística, l'economia i la coordinació entre les "dues cèl·lules" en què es divideix l'ERT, el denominat nucli executor (producció d'explosius) i el nucli productor (obtenir diners per adquirir materials).

Els CDR van ser detinguts en l'anomenada Operació Judes i van ser acusats de planejar accions violentes en les protestes que es van produir vint dies després com a resposta a la sentència del procés contra els presos polítics.

Germinal Tomàs Abueso

A més, la sala penal de l'Audiència Nacional ha declarat la nul·litat de l'ordre de detenció d'un altre dels CDR detinguts el 23-S, Germinal Tomàs Abueso, i ha ordenat retrotraure les actuacions al moment anterior a dictar aquesta resolució, per la qual cosa s'haurà de celebrar una nova vista per decidir sobre la seva situació personal.