Les fiscalies espanyola i alemanya ja ha començat a fer els tràmits per l'extradició del president Carles Puigdemont. Així ho ha assegurat el ministeri públic espanyol, que ha informat de què es troba realitzant "intenses gestions" amb la fiscalia d'Alemanya per "posar a la seva disposició tota la documentació i material que es necessiti per fer efectiva l'euroordre".

La fiscalia alemanya ja han confirmat la detenció i el mantenen a la comissaria. Tot i això, fonts de la defensa de Puigdemont diuen que la detenció no ha de suposar una extradició immediata, i demanen que sigui traslladat a Bèlgica. Per contra, l'acusació popular de Vox ja ha anunciat que sol·licitarà l'ingrés cautelar de Puigdemont a la presó alemanya.

Segons el procediment habitual de les euroordres, un cop rebuda la petició de detenció, les autoritats alemanyes haurien de revisar els delictes pel que el Suprem el vol processar, que son rebel·lió i malversació, i veure si tenen equivalent en el seu Codi Penal. En cas de tenir-los, l'entrega a Espanya és automàtica. En el cas d'Alemanya sí que hi hauria un delicte semblant al de rebel·lió, amb penes de fins a 10 anys, però només s'aplicaria en casos en què s'hagués actuat amb violència.

Puigdemont ha estat detingut a la carretera A7 quan es dirigia direcció sud cap a Hamburg i es troba detingut a la ciutat de Schuby. El diari alemany Focus assegura que el servei d'intel·ligència espanyol tenia localitzat a Puigdemont i quan va sortir de Finlàndia cap a Alemanya va informar a la policia alemanya. El president ha estat retingut aquest migdia per la policia alemanya quan el president travessava la frontera en cotxe des de Dinamarca rumb a Bèlgica, país en el qual té fixada la seva residència, en aplicació de l'euroordre detenció i l'ordre internacional de cerca i captura cursades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Puigdemont va viatjar a Finlàndia el passat dijous, després d'un viatge de cinc dies a Suïssa, on va participar en conferències i va mantenir reunions amb polítics del país. 

La nit del mateix divendres, Carles Puigdemont -que tenia uns bitllets d'avió per tornar a Brussel·les per aquest diumenge a la tarda- va abandonar Finlàndia rumb a Bèlgica, segons va confirmar el diputat finlandès Mikko Kärnä, un dels seus amfitrions al país nòrdic. Al llarg del dia, les autoritats finlandeses van estar buscant-lo sense èxit, pel que van vigilar tots els ports i aeroports del país.

El president, que portava cinc mesos a l'exili a Bèlgica, estava tornant a la seva residència de Waterloo quan ha estat interceptat i retingut per la policia alemanya. Puigdemont tenia prevista contactar amb les autoritats belgues en tornar al país, segons el seu advocat.

La retenció del president arriba després que el passat divendres Pablo Llarena tornés a reactivar l'euroordre de detenció i dictés també una ordre internacional de cerca i captura, permetent que qualsevol policia el retingués. Llarena també va ordenar la detenció de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i dels consellers Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, després de processar-los per delictes de rebel·lió i malversació.