El cas de les mascaretes a l'Ajuntament de Madrid del Partit Popular continua portant cua. Ara, s'ha destapat una segona estafa que té com afegit, un presumpte delicte de la propietat industrial i contra els consumidors per les mascaretes que va comprar el consistori liderat per José Luis Martínez Almeida als ja famosos comissionistes, Luis Medina i Alberto Luceño. Aquestes, compliquen encara més la situació ja que aquests delictes esmentats és perquè no complien amb la normativa de la Unió Europea ni amb els mínims exigibles per a la seguretat de les persones.

Es reobre el cas

D'aquesta manera, la justícia ha reobert una causa que ja investigava juntament amb la primera remesa de mascaretes amb la que es va obrir la caixa dels trons. Després de la identificació de l'intermediari de l'operació, el jutjat reobre les diligències que havien estat arxivades per manca d'autor conegut. Els noms darrere del cas? Els mateixos i ja citats anteriorment. "Les mascaretes rebudes no reunirien els requisits tècnics de la normativa espanyola, ni europea, per la qual cosa van resultar inservibles per dotar-hi el personal dels Serveis d'Emergència de l'Ajuntament de Madrid", diu el jutge per justificar la reobertura del cas. La punta de llança d'aquesta estafa va iniciar-se a través d'un informe de la Policia Municipal de Madrid recollit en el sumari del cas mascaretes que se segueix contra els autoanomenats 'empresaris' Luis Medina i Alberto Luceño.

Un tercer comissionista desaparegut

I ara, entra un tercer protagonista en joc: un comissionista nord-americà, Phillippe Haim Solomon, que va intervenir en la venda de mig milió de mascaretes per 2,5 milions d'euros. Els agents van detectar possibles delictes contra la propietat industrial, l'estafa i els drets dels consumidors. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Madrid hauria comprat un milió de mascaretes FFP2 a través de Sinclair&Wilde, consultora de Nova York. Aquesta empresa va desaparèixer i va deixar de contestar els requeriments del consistori quan va sortir el primer escàndol. De moment, l'empresari Philippe Haim Solomon, no ha pogut ser trobat pel jutjat 30 de Madrid però la investigació judicial ha fet avançar el cas i ara se sap que té la seva residència a la Gran Bretanya. El jutge afegeix que un informe de l'Associació Espanyola de Normalització (AENOR) revela que aquestes mascaretes “no resultarien idònies, no sent un producte segur, i fins i tot les autoritats turques haurien ordenat la seva retirada del mercat”.

En tot aquest cas, la figura de l'alcalde Almeida s'ha intentat que sortís el mínim perjudicada. A tall d'exemple, la setmana passada, Matilde García Duarte, coordinadora general de l'Alcaldia de Madrid i mà dreta de l'alcalde, va testificar davant el jutge que instrueix el cas de les mascaretes que mai no el va informar dels lligams amb Luis Medina ni de la trucada que li va fer el cosí de l'alcalde per mirar d'influenciar en el contracte i que va ser tractat "com un més".