Nou cop a un dels investigats en el cas Volhov, centrat en el finançament del moviment independentista a l’exili i de negocis particulars d’expolítics. L’Audiència de Barcelona ha validat que es reenviï a la fiscalia europea una conversa de l’exdirigent de Convergència i consultor, David Madí, sobre el possible  assessorament en obtenció d’ajudes del fons Next Generation, per si pot constituir un delicte de defraudació de subvencions europees. La fiscalia s’hi havia oposat, com la seva defensa.

A l’estiu, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, va resoldre derivar aquesta conversa sota sospita  i intervinguda el 20 d’octubre del 2020 per la Guàrdia Civil. En ella, Madí parla amb un parent i apoderat de la consultora, Joan Ferran Oliva, i li explica que ha estat en una reunió de Foment del Treball, amb uns 60 assistents, i el llavors portaveu del govern  espanyol socialista Iván Redondo, en la qual parlen de com es repartiran els fons, i que cal preparar una assessoria per oferir-la als empresaris de com obtenir les ajudes. En concret, Madí, segons la Guàrdia Civil, li diu: “Cal establir un canal i entrar... Em vaig veure amb Foment i vam tenir una reunió de petit comitè amb Iván Redondo... Això seria una merienda de negros . Són 140.000 milions d’euros.”

Acció “lícita”

Per la defensa de Madí,  exercida per la penalista Olga Tubau, la conversa és una simple intervenció per preparar l’assessorament com a consultor, acció “lícita i com fan moltes empreses”, i no afirma res el repartiment de fons europeus. El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado tampoc veia cap fet delictiu en la conversa, ni es consuma cap acció.

Per contra, la secció 21 de l’Audiència de Barcelona exposa, en una resolució del 23 de desembre passat i comunicada avui, que “tampoc es podria descartar, que donada la investigació actual sobre frau en subvenció, la finalitat que animés a l'investigat fos la de desviar els fons públics obtinguts i invertir-los il·lícitament”. I per això cal posar-ho en coneixement de la fiscalia europea.

 

L’Audiència de Barcelona també descarta el raonament de la defensa de Madí que la llei LO 9/2021 fixa que és la Fiscalia General de l’Estat qui ha de derivar una causa relacionada sobre delictes contra la hisenda pública de la Unió a la fiscalia europea. No obstant això, la secció 21 interpreta que “la conseqüència d’aquesta disposició que recull la llei no pot ser la de vedar qualsevol actuació d’un òrgan judicial que conegui d’algun indici de la presumpta comissió d’aquests delictes”. Hi afegeix que la llei també recull que els jutjats d’instrucció poden fer les primeres diligències, però han d’informar els fiscals europeus, “sense dilació”, com assegura que ha fet el jutge Aguirre.

En el cas Volhov, hi ha actualment una vintena d’investigats.  Madí i l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell en són els principals.  En concret, se'ls  investiga per haver usat els seus contactes polítics per fer negocis particulars. I la part sobre Tsunami la va derivar a l'Audiència Nacional, que continua  sota secret de sumari.

 

Foto principal: L’exdirigent de CDC David Madí / ACN