La direcció nacional del PP i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, mantenen les espases en alt en el pols intern que s'ha obert per controlar el partit a Madrid i, en aquest moment, cap de les parts no està disposada a cedir en els seus plantejaments i s'acusen mútuament d'"atacs" i "filtracions" per desgastar a l'altre. El conflicte i el "soroll mediàtic" que porta preocupa cada vegada més càrrecs del partit d'altres regions que, en privat, reclamen una solució com més aviat millor.

Menys de tres setmanes ha durat la treva que van escenificar Pablo Casado i Ayuso el 2 d'octubre en la Convenció Nacional del PP de València, on la presidenta madrilenya va utilitzar el seu discurs --compartia taula amb altres barons territorials-- per llançar una encesa defensa del projecte del líder del PP i subratllar que la seva "meta política" és presidir la Comunitat de Madrid.

La direcció nacional del PP ha tornat a deixar clar que no avançarà el congrés regional del PP de Madrid, la convocatòria del qual preveu per a la primavera de 2022. Des de primers de setembre, que va ser quan va confirmar que es postularia per presidir el partit a Madrid, la presidenta madrilenya està sol·licitant avançar aquest conclave per bolcar-se de ple en la preparació de les eleccions autonòmiques i municipals.

Les diferències entre Casado i Ayuso

"Les eleccions de l'any 2023 seran molt difícils perquè entren en joc els ajuntaments i no va només Ayuso. Cal preparar el partit, els candidats en municipis i el programa. Cal revitalitzar tot això", asseguren a Europa Press fonts properes a la presidenta madrilenya.

Tanmateix, la direcció nacional del PP no entén "les presses" d'Ayuso perquè les eleccions del 4 de maig es van organitzar amb poques setmanes d'antelació i van ser un "èxit". És més, fonts de la cúpula del PP recorden que, més que les persones, el que "preval sempre és el projecte i les sigles".

Des de 'Gènova' recriminen a més a la presidenta madrilenya que es rebel·li a l'autoritat de la direcció del PP que dirigeix Pablo Casado i que menyspreï les normes i acords establerts, després que la Junta Directiva Nacional del partit acordés fa mesos celebrar a partir de gener de 2022 els congressos uniprovincials d'autonomies com la de Madrid.

Almeida emergeix

A la Porta del Sol, seu del Govern regional, consideren que la pregunta que ha de respondre 'Gènova' és si vol que ella presideixi el PP a Madrid perquè, al seu entendre, els "cops" d'aquests últims dies llançant una possible candidatura de José Luis Martínez-Almeida fan indicar el contrari, segons les fonts consultades.

"Ella el que està deixant clar és que pretén portar a Madrid la mateixa normalitat que regeix en comunitats com Galícia, Múrcia, Castella i Lleó o Andalusia. Ni ha pretès mai una llista contra ningú ni va contra ningú. Això va de normalitat i de revitalitzar el partit", afegeixen a Europa Press fonts properes a Ayuso, que esperen que la direcció del PP entengui en algun moment que "s'està plantejant una cosa lògica i parin aquests cops a l'aire".

A 'Gènova' i a la direcció del PP de Madrid mantenen l'opinió contrària perquè consideren que els "atacs" provenen de l'equip d'Ayuso i al·ludeixen a les "filtracions" d'afins de la presidenta fingint amb anar els tribunals si no es convoca ja el congrés regional.

També li retreuen que hagi difós en els mitjans la persona que vol que sigui el seu secretari general al PP de Madrid: Alfonso Serrano, actual portaveu del PP a l'Assemblea de Madrid i el seu director de campanya. Segons fonts de la cúpula del partit, aquest pas no fa indicar que busqui el consens sinó que opta per "l'enfrontament".

Pacte o guerra

Enmig d'aquesta crisi interna no s'ha trencat la comunicació entre Ayuso i Casado, encara que de moment no hi ha cap solució a sobre de la taula i es desconeix si serà possible pactar una llista de consens que eviti una "guerra fraticida" que, segons alerten en privat càrrecs 'populars', deixaria "ferit de mort" al partit a menys d'un any de les eleccions autonòmiques i municipals de 2023.

A les files del PP cada vegada més veus als territoris estan demanant acabar amb aquesta pugna pel control del partit a Madrid que l'està "contaminant tot", impedint al PP de col·locar els seus missatges contra el govern de Pedro Sánchez.

Públicament ja va llançar un avís aquest dijous una veu autoritzada del PP, Alberto Núñez Feijóo. "El soroll no beneficia a ningú i molt menys als que el generen. El soroll no beneficia al partit i m'agradaria no participar d'ell", va avisar el president de la Xunta de Galícia.