La fiscalia d'Escòcia, que actua en nom de l'estat espanyol, acusarà la consellera Clara Ponsatí de "conspiració per alterar la Constitució amb mitjans criminals" i "traïció" per executar l'euroordre contra ella, segons han confirmat fonts de la defensa a l'ACN. Els dos crims són els que la Crown Office escocesa considera equiparables al delicte espanyol de "rebel·lió", i els que defensarà durant el judici per l'extradició, que està previst que comenci el 30 de juliol.

Aquest dijous, la defensa de Ponsatí i la fiscalia aniran als jutjats d'Edimburg per a una última vista preliminar del cas. Segons han indicat des de la defensa, Ponsatí considera "surrealista" l'acusació de traïció i els seus advocats defensaran que no se l'ha d'extradir perquè la justícia espanyola "criminalitza les opinions i els vots dels diputats".

La fiscalia escocesa va notificar dilluns als advocats de Ponsatí que utilitzaria els càrrecs de conspiració i traïció per intentar extradir la consellera. Uns càrrecs que, segons indiquen des de la defensa, impliquen prevaricació, una desobediència constant i "imprudent" de les ordres judicials i una mobilització massiva de la ciutadania. 

Segons els seus advocats, Ponsatí no ha de ser extradida a l'estat espanyol perquè les autoritats judicials "criminalitzen les opinions i els vots dels diputats i els ministres en l'exercici del seu deure" i posen en perill "l'estat de dret". Per la defensa, la doble criminalitat "no es compleix" a Escòcia i equiparar la rebel·lió espanyola a la traïció o conspiració britàniques és "surrealista". 

D'acord amb la defensa, l'euroordre contra Ponsatí viola també el "principi de proporcionalitat" perquè la consellera podria passar 33 anys a la presó si fos condemnada. Els advocats argumentaran que Ponsatí no va tenir cap paper en les "manifestacions espontànies" de l'1-O, que defensaran que van ser un exercici del dret a la lliure associació que no es pot considerar violència.