La fiscalia ha denunciat per un delicte contra les institucions de l'Estat el director del programa Està passant, de TV3, Toni Soler, i dos dels seus col·laboradors, per un gag que comparava els Mossos d'Esquadra amb gossos, arran de les càrregues en les protestes contra la sentència del procés.

En la denúncia, el ministeri públic acusa Soler i els seus dos col·laboradors —Magí Garcia i Jair Domínguez— d'un delicte contra les institucions de l'Estat, en la modalitat d'injúries greus als cossos i forces de seguretat, i demana que es declari responsable civil subsidiària la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

 

Disculpes

Un portaveu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha argumentat que el gag referent als Mossos d'Esquadra s'ha d'entendre en el context d'un programa d'humor i ha recordat que el mateix Toni Soler va demanar disculpes en directe

La denúncia s'ha presentat als jutjats de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) perquè és el partit judicial on estan situats els estudis de Televisió de Catalunya i està pendent d'una qüestió de competència per dirimir a quin jutge li correspon investigar-la.

El cas deriva de les diligències que va obrir la Fiscalia de Barcelona arran de la denúncia que sindicats de mossos d'esquadra van presentar pel gag, emès el 16 d'octubre de l'any passat per TV3, que consideraven que injuriava el cos de la policia catalana.

Gossos i Mossos

Al programa es van emetre imatges d'un gos amb una gorra de policia, així com amb un casc d'antiavalots i una llançadora de foam, en un gag que jugava amb l'equívoc suscitat per la similitud fonètica entre les paraules en català gossos i mossos. Entre diversos insults als gossos, els comentaristes del programa criticaven que, en comptes de protegir-te, un gos "et borda, et mossega o, encara pitjor, et dispara bales de foam o pilotes de goma".

El gag es va emetre a Televisió de Catalunya coincidint amb la polèmica generada per l'actuació de la policia en els disturbis originats en les manifestacions de protesta contra la sentència del judici al procés, que es van saldar amb nombrosos ferits, molts d'ells per pilotes de goma o projectils de precisió.

Després de l'emissió del programa, la Trisindical dels Mossos —que agrupa el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), el Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) i el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME)—, així com l'Associació de Comandaments de Policia de Catalunya (COPCAT) ho van denunciar davant la Fiscalia de Delictes d'Odi de Barcelona en considerar que el gag no estava emparat pel dret a la llibertat d'expressió.