Continua la guerra oberta entre la Fiscalia de l'Audiència Nacional i el jutge Manuel García-Castellón per la causa de Tsunami Democràtic. El fiscal Miguel Ángel Carballo ha presentat un escrit al magistrat en el qual informa que s'ha incorporat de forma irregular al sumari l'informe que va redactar un fiscal del Tribunal Suprem que assegurava que hi ha indicis per investigar el president a l'exili Carles Puigdemont de terrorisme i que és el líder de Tsunami. Aquest informe, subscrit per la majoria de fiscals, no era el definitiu. La Fiscalia ja ha comunicat al Tribunal Suprem un informe sobre el seu posicionament, en el qual considera que no hi ha indicis contra Puigdemont i que torni la causa al titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional perquè continuï la investigació sobre les grans mobilitzacions contra la sentència del Suprem als líders catalans, que es van impulsar des de la plataforma anònima de Tsunami.

 Amb tot, García-Castellón va demanar a la Fiscalia del Tribunal Suprem aquest informe, del qual va dir —en una resolució— que es va assabentar per la premsa, per enviar-lo a Suïssa, després de la negativa del país helvètic de col·laborar en aquesta investigació. Les autoritats de Suïssa van respondre al magistrat que la causa de Tsunami és "per motius polítics", fet pel qual no poden col·laborar. I tampoc acceptaven la petició de localitzar la secretària d'organització d'ERC, Marta Rovira, exiliada en aquest país.

Sense firma

En l'escrit, el fiscal Carballo afirma: “Apareix un document, apòcrif almenys quant a què manca de signatures, del qual es desconeix la forma d'arribada a aquest jutjat i sent evident que aquest document no és la contestació de la Fiscalia del Tribunal Suprem, la qual, insistim, no ha contestat encara a través de la forma sol·licitada.” I per això, reclama al jutge que expulsi aquest informe de la causa de Tsunami.

L'informe en qüestió va ser elaborat pel fiscal de sala Fidel Cadena, un dels quatre fiscals del judici del Procés, que mantenen les posicions més radicals contra Puigdemont, i que va rebre la majoria de suport, però que estava en oposició amb el segon fiscal de sala. Per això, al final l'informe va ser fet per la superior de tots dos, la tinent fiscal del Suprem, Ángeles Sánchez-Conde, en el qual assegura que no hi ha suficients indicis per investigar Puigdemont.

Investigació dividida

Això no obstant, el Tribunal Suprem ha assumit l'exposició raonada del jutge García-Castellón i ha acordat, aquest dijous, que obre una investigació a Puigdemont per Tsunami i també al diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, que té l'aforament en el TSJC. El Suprem, però exposa que com les accions de Tsunami van superar l'àmbit de Catalunya, amb un suposat compte corrent a Suïssa es queden la investigació de l'aforat català.

Per contra, el tribunal afirma, sense gaires arguments, que retorna els altres deu investigats per terrorisme, com la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, al jutge de l'Audiència Nacional. És a dir, ara hi haurà dues investigacions paral·leles de Tsunami.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!