Més pressió. La Fiscalia ha sol·licitat al Tribunal Constitucional (TC) que aparti al seu president, Pedro González-Trevijano, i al magistrat Antonio Narváez, que tenen el mandat caducat, abans del ple extraordinari convocat aquest dimecres per resoldre la impugnació del Senat contra la paralització de la tramitació de les dues esmenes parlamentàries que modifiquen la forma d'elecció dels membres del mateix Constitucional. L'escrit d'impugnació presentat pel Senat contra la mesura cautelaríssima de suspensió, sol·licitada pel PP i acordada dilluns pel TC, sol·licita que aquesta impugnació es resolgui abans de demà, dijous, quan està previst que el Ple del Senat voti la proposició de llei, de la qual, de moment, se n'han retirat aquestes esmenes. El ple del TC ha començat a les set de la tarda, segons informen fonts del tribunal, sense més detalls. Cap dels dos magistrats es va apartar en la primera votació per tal que el grup conservador del TC no perdés la majoria (6 vots a favor de l'esmena del PP i 5 en contra), i que de forma excepcional ha aturat dues reformes legislatives abans d'aprovar-se.

En concret, la Fiscalia ha sol·licitat al Tribunal Constitucional (TC) que obri un incident de recusació contra els dos magistrats. La Fiscalia argumenta aquest reclam per “la inqüestionable vinculació directa dels citats membres del ple amb l’objecte de tramitació parlamentària sobre la qual es projecta el recurs d’empara”, referint-se a l’esmena número 62, ja que es canvia les majories per renovar els membres del tribunal, amb la qual ells serien substituïts al moment. Hi afegeix que “és objectivament inqüestionable la incidència automàtica d’aquesta norma en la situació personal i professional de tots dos en cas que s’arribés a aprovar-se, i resultaria impedit si es manté la mesura cautelar adoptada”. Circumstància, segons la Fiscalia, que “constitueix un factor innegablement condicionant de l’aparença d’imparcialitat que de manera constant i emfàtica ve invocant, com a factor essencial, tant la jurisprudència del Tribunal Suprem com la del mateix Tribunal Constitucional”.

Alerta del perill

En el seu document, la Fiscalia considera que la queixa del Senat al TC “està ben fundada”, i sosté que la decisió del TC “s’ha adoptat amb massa aviat i inexistència de precedents” i “alerta del perill que aquesta actuació estableixi un precedent”, segons fonts del ministeri públic. A més a més, la Fiscalia “lamenta” no poder conèixer els arguments jurídics de la resolució del TC vers l’esmena del PP acceptada, especialment perquè “limita” la seva tasca en la presentació de l’al·legació i argumentació.

El novembre passat, el govern de Pedro Sánchez va revelar qui ocuparà el lloc dels dos magistrats que li toca nomenar al govern espanyol per renovar el TC: Juan Carlos Campo, exministre de Justícia i redactor dels indults als presos polítics independentistes i la catalana Laura Díez, exdirectora general d'afers constitucionals de la Moncloa. Per la seva part, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va tornar a fracassar en el seu intent de consensuar els dos magistrats que li toca proposar per al tribunal de garanties.