Ja ha complert la seva missió, ha concedit els indults als presos polítics, Pedro Sánchez l’ha cessat sense miraments i ara torna a la seva anterior vida. L’exministre de Justícia, Juan Carlos Campo, es torna a posar la toga de jutge. Concretament, el dirigent socialista ocuparà la plaça de magistrat de la sala penal de l’Audiència Nacional. Va obtenir aquesta destinació el desembre del 2019, però no l’ha exercit mai, perquè ocupava un escó al Congrés dels Diputats. El Consell General del Poder Judicial ha acceptat la seva reincorporació aquest dijous. Campo té una llarga trajectòria en la magistratura, havent estat també vocal de l’òrgan de govern dels jutges.

Reunida avui, la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha acordat el reingrés al servei actiu a la carrera judicial del magistrat i exministre de Justícia. L’article 355 de la llei orgànica del Poder Judicial estableix que els jutges i magistrats en serveis especials han de sol·licitar el seu reingrés en un termini màxim de deu dies des de l’endemà del cessament en el càrrec i reincorporar-se en els vint dies posteriors. L’article 354 de la mateixa norma assenyala que els jutges i magistrats en serveis especials no perdran la seva antiguitat en la carrera judicial i tenen dret que se’ls reservi la plaça que ocupaven en passar a aquesta situació administrativa o que haguessin pogut obtenir durant aquest període.

Per altra banda, la comissió permanent del CGPJ també ha acordat la continuació en la situació administrativa de serveis especials de la magistrada Pilar Llop, que ha deixat la presidència del Senat per a ocupar justament la plaça de ministra de Justícia. La nova titular de la cartera ja s'ha hagut d'enfrontar a la seva primera patata calenta, després que el Tribunal Constitucional hagi declarat inconstitucional el confinament domiciliari del primer estat d'alarma.

La decisió judicial ha provocat els retrets del govern espanyol a la judicatura. La mateixa Llop va comparéixer des de La Moncloa per a assegurar que la respecten però no la comparteixen. Va recordar com aquestes mesures van ajudar a salvar "centenars de milers de vides", que anaven en la mateixa línia que la resta de governs europeus i que "en aquell moment la tasca del govern era adoptar mesures immediates, urgents i proporcionades per frenar la propagació d'un virus desconegut i protegir la vida de milions de compatriotes".

Campo, molest

Des de l’entorn de l’exministre de Justícia traslladen la seva perplexitat i molèstia pel cessament del president Pedro Sánchez, després d’haver assumit ell sol el cost polític d’uns indults que no van ser iniciativa seva. La realitat és que el president del govern espanyol ha cessat o degradat totes les persones involucrades amb aquesta carpeta, des de la destituïda vicepresidenta Carmen Calvo fins al trasllat de Miquel Iceta de Política Territorial a Cultura i Esports.