Sense acord per enèsima vegada. El Consell General del Poder Judicial ha tornat a fracassar aquest dimarts en la tria de magistrats per anar al Tribunal Constitucional. Segons informa el mateix òrgan de govern dels jutges espanyols, cap dels candidats ha obtingut els tres cinquens necessaris per ser designat magistrat del tribunal de garanties. César Tolosa i Pablo Lucas han rebut deu vots, mentre que José Manuel Bandrés n’ha obtingut set.

Estava a les mans dels vocals de la cúpula dels jutges espanyols posar-se d’acord i proposar els seus magistrats pel Tribunal Constitucional i renovar, d’aquesta manera, el tribunal de garanties. Es tracta d’un ple extraordinari que van demanar els vocals conservadors del CGPJ. Per què? Per evitar que el bloc progressista —que és minoria— pogués imposar el seu candidat un cop s’aprovés la reforma judicial que proposaven PSOE i Unidas Podemos. Es tractava d’un canvi de la normativa amb la qual ja no es necessitava que un candidat tingués el suport d’onze dels divuit vocals que hi ha actualment al CGPJ per ser candidat al Tribunal Constitucional, sinó que s’enviaria al TC aquells dos que tinguessin més vots. És a dir, per majoria simple.

En la trobada d'aquest dimarts era necessari que hi hagués trànsfugues perquè s'arribés a un acord. El ple el conformen 10 vocals conservadors i 8 de progressistes. Això significa que els conservadors necessitaven convèncer un progressista per tal de desencallar la situació i enviar magistrats en direcció al TC. Hi ha l’acord no escrit que el CGPJ s’ha de posar d’acord per enviar un magistrat progressista i un de conservador. El favorit dels progressistes és José Manuel Bandrés, i la intenció dels conservadors era convèncer l’altre bàndol d’enviar Pablo Lucas al tribunal de garanties. El motiu? Bandrés és també el favorit del govern espanyol. Si la trobada hagués acabat amb un acord, el Tribunal Constitucional es renovaria. En altres paraules: El TC va deliberar aquest dilluns sobre un recurs del PP amb majoria conservadora quan és possible que en els dies vinents hi hagi una majoria progressista.

Si aquest dilluns el TC no hagués acceptat les cautelaríssimes sol·licitades pel PP, aquest dijous s’haguessin aprovat al Senat les esmenes presentades per PSOE i Unidas Podemos per desbloquejar el poder judicial. Una que canvia la majoria de tres cinquens que ha de sumar el CGPJ en l'elecció dels dos magistrats al Constitucional que li corresponen per un nou sistema pel qual es nomenaria els dos magistrats que treguin més vots. I una altra que permetria al govern espanyol i al Consell General del Poder Judicial fer el seu propi nomenament encara que l’altra part no ho faci en els terminis fixats.