La Fiscalia vol que el Tribunal Suprem anul·li la sentència contra part de la mesa del Parlament presidida per Roger Torrent, que va quedar absolta pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del delicte de desobediència, i es torni a repetir amb uns altres magistrats. El TSJC va absoldre Torrent, Eusebi Campdepadrós, Josep Costa i Adriana Delgado en considerar que no van tenir la intenció de desobeir els requeriments del Tribunal Constitucional (TC) quan van admetre a tràmit dues resolucions sobre l'autodeterminació i la monarquia espanyola. En canvi, el fiscal diu que la sentència no estava prou fonamentada i la considera "arbitrària" i "allunyada de la realitat", segons el recurs al qual ha avançat l'ACN i ha tingut accés ElNacional.cat.

La Fiscalia creu que l'absolució "s'aparta de tota lògica"

En el seu dur escrit al Suprem, el fiscal Antonio Pablo Rives al·lega que l'absolució per part del tribunal va ser "absolutament arbitrària" i sota "criteris valoratius no racionals, apartats de tota lògica o aliens a qualsevol paràmetre d'interpretació sostenible en dret". Afegeix que la sentència va ser "aliena a les màximes d'experiència i apartades del cànon constitucional de valoració racional de la prova". Així, la Fiscalia dona la raó al vot particular de la sentència del TSJC i diu que els altres dos magistrats van prendre una decisió "absolutament faltada de fonament i allunyada de la realitat". A fi de justificar el seu recurs, Rives fa servir els arguments que el mateix Constitucional va esgrimir el gener del 2020, tot al·legant que el Parlament havia "tornat a vulnerar l'ordre constitucional i estatutari" en admetre a tràmit propostes de resolució amb contingut "objectivament contrari a la Constitució i no era difícil de constatar", tenint en compte sentències prèvies del TC i els requisits enviats a la Mesa. Per tot això, la fiscalia no només demana la nul·litat de la sentència i que el tribunal la torni a dictar per argumentar-la millor, sinó que demana repetir el judici amb uns altres magistrats. Per la seva banda, tot i que l'acusació popular de Vox va anunciar que presentaria recurs, finalment no l'ha formalitzat.

Josep Costa denuncia al CGPJ la falta d' imparcialitat de Barrientos

A principis de mes, un dels encausats, Josep Costa, va demanar per escrit al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que obri un expedient sancionador al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, i al magistrat de la sala civil i penal, Carlos Ramos, per les circumstàncies del judici per desobediència contra la mesa del Parlament presidida per Roger Torrent. Segons Costa, tot i estar recusat, el president de l’òrgan judicial va continuar intervenint en el procediment, un fet que considera una “falta greu”, i acusa el jutge d'escollir a qui volia de substitut tot saltant-se les normes. En el cas de Ramos, l'advocat eivissenc sosté que es va “resistir obertament”, juntament amb Barrientos, a la decisió fixada per la Sala de Recusacions, una posició que veu com una “manifesta desconsideració”, després que aquesta determinés que hi havia una “falta d’imparcialitat per jutjar”.