La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat presó incondicional per a Hervé Daniel Marcel Falciani. Dins el procés de la possible extradició a Suïssa, el ministeri públic creu que mentre s'estudia tota la documentació i es decideix si se'l lliura o no a les autoritats judicials suïsses, cal que Falciani estigui entre reixes.

L'expert en sistemes d'informació i extreballador de la banca a qui se li atribueix la difusió de la llista Falciani amb noms de clients del banc suís HSBC està en llibertat des del 2013 quan l'Audiència Nacional no va creure que hi hagués risc de fugida. 

La fiscalia justifica la presó per "la novetat de la recent ordre internacional de detenció suïssa" que "genera un risc de fugida fins ara inexistent".

Durant la compareixença d'aquest matí, el ministeri públic ha sol·licitat al jutge De Egea que el mantingui a la presó a l'espera que se celebri la vista que haurà de determinar si es tramita o no l'ordre d'extradició. La seva defensa, exercida per Manuel Ollé, ha al·legat que Falciani està arrelat, tot i que no ha volgut concretar on té el seu domicili. També ha expressat la "plena disposició" a col·laborar amb la justícia. Durant la compareixença, l'advocat ha dit que espera que la detenció de Falciani "no sigui moneda de canvi" amb les autoritats suïsses, que tenen pendent una ordre de detenció i entrega de Marta Rovira i Anna Gabriel. Segons l'advocat, el jutge l'ha tallat en el moment de fer aquesta afirmació.

En un comunicat, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha justificat la petició de la presó incondicional mentre s'estudia la documentació un cop les autoritats suïsses l'enviïn. "Aquesta documentació és la que determina autènticament l'objecte de la reclamació", manifesta el ministeri públic. 

Considera que no enviar-lo a la presó mentre s'estudia la documentació per extradir-lo seria "precipitat", ja que les autoritats suïsses han sol·licitat col·laboració per executar "una pena de tal entitat". A més, argumenten que la nova ordre internacional de detenció genera "risc de fugida" que, fins ara i segons la fiscalia, era "inexistent" en una persona amb "acreditada capacitat d'eludir l'acció de la justícia" i que no té nacionalitat espanyola. 

La Fiscalia de l'Audiència Nacional reconeix, però, que el jutge podria adoptar mesures cautelars menys greus que puguin assolir la mateixa finalitat —evitar el risc de fugida— si estima els arguments de la defensa de Falciani.