La Fiscalia ha demanat al magistrat del Tribunal Suprem que investiga els fets relacionats amb el procés, Pablo Llarena, que dicti una ordre de recerca i captura internacional per la secretària general d'ERC, Marta Rovira, després que aquesta no hagi acudit a la citació judicial d'aquest divendres per celebrar la 'visteta' en què s'anava a revisar la seva situació processal, informen fonts de la Fiscalia a Europa Press.

La número dos d'ERC estava citada a les 10.30 juntament amb el candidat a la presidència de Catalunya Jordi Turull, l'expresidenta del Parlament català Carme Forcadell, i els consellers Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, els que sí que han acudit a la compareixença recollida en l'article 505 de la llei d'enjudiciament criminal.

Minuts abans que es complís l'hora prevista, s'ha fet pública una carta en què la dirigent de la formació independentista anunciava la seva intenció de marxar a l'"exili" i en què acusa l'alt tribunal d'intimidatori i de regir-se per criteris polítics. "Aquestes últimes setmanes he viscut dins d'una presó interna", diu la missiva.

 

Rovira és una de les 25 persones processades en la causa que suma 28 investigats. Si és el cas, el magistrat li atribueix el delicte de rebel·lió per la seva participació "essencial" al llarg de tot el procés, no només en la ideació dels mecanismes d'actuació de la deriva sobiranista sinó en l'impuls parlamentari i en la coordinació d'esforços de múltiples sectors de l'administració, d'acord amb l'ordre de processament del magistrat Llarena.

A més, el jutge instructor exposa que, pel que fa a l'organització del referèndum il·legal de l'1 d'octubre, va assumir una responsabilitat "rectora" per aconseguir la "plena disponibilitat" dels centres de votació aquesta jornada, d'acord amb els enregistraments telefònics que obren en el sumari de la causa.

Els sis de l'exili

La número dos d'ERC no tenia retirat el passaport ni prohibició de sortir del territori nacional en les mesures cautelars que li va imposar el jutge quan va anar a declarar el passat 19 de febrer. Després del seu interrogatori com a investigada, es va acordar la seva llibertat subjecta al pagament de fiança de 60.000 euros i compareixences quinzenals al jutjat.

Amb la seva fugida a l'estranger, Rovira se suma a la llista d'investigats en la causa independentista que estan fora d'Espanya, i que són el president de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, els consellers Antoni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig i de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, qui tampoc va atendre la seva citació judicial com investigada el passat 21 de febrer i va viatjar a Suïssa. Sobre aquests cinc pesen ordres de detenció nacional, el que vol dir que si trepitgen territori espanyol seran detinguts.