Insistent. Els fiscals de sala del Tribunal Suprem han demanat al jutge Pablo Llarena que davant la incompareixença de l'eurodiputada Clara Ponsatí al tribunal, que se la citi novament per practicar la declaració indagatòria com a investigada pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional per l'1-O, segons ha informat aquest dijous la Fiscalia General de l'Estat. Ponsatí va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra, el 28 de març passat, quan passejava per Barcelona, en tornar al país, després de cinc anys d'exili.  Va ser conduïda al jutjat de guàrdia de Barcelona, i hores després se li va comunicar la citació del Suprem per al 24 d'abril. No obstant això, l'exconsellera va plantar el jutge en assegurar que tenia feina al Parlament Europeu.

 

Els fiscals ho qualifiquen d'"inadmissible"

En l'escrit presentat al Suprem, els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena també demanen que no s'accepti la petició de la defensa de l'eurodiputada de Junts de suspendre la seva declaració fins que l'Eurocambra resolgui si té el seu emparament. Qualifiquen la petició "d'inadmissible i inaplicable" en assegurar que no s'ha de demanar el suplicatori per aixecar la protecció de Ponsatí a la cambra, ni tampoc esperar cap resposta, perquè se la va processar abans de ser eurodiputada. L'advocat Gonzalo Boye va exigir el jutge Llarena que no podia citar Ponsatí per la seva immunitat i que també havia d'esperar la resposta de la cambra.

Calendari del Parlament Europeu

En l’escrit, els fiscals del Suprem exposen que un dels motius pels quals Clara Ponsatí va justificar que no es va presentar davant del jutge, el 24 d’abril passat, és que tenia reunions de treball en comissions del Parlament Europeu. I per evitar aquesta coincidència, proposen al magistrat que demani a la defensa de l’exconsellera el calendari previst de les seves assistències al Parlament Europeu per tal de “compatibilitzar els seus drets com a eurodiputada i les seves obligacions processals derivades de la seva condició de processada” en la causa del procés d’independència de Catalunya.

Processada abans que diputada

Pel que fa a la suspensió del procediment penal que demana Ponsatí, emparant-se en una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), la Fiscalia hi posa pegues i sosté que l’exconsellera va ser processada un any i 10 mesos abans d’obtenir l’acta d’eurodiputada, i per tant la immunitat al·legada no s’ajusta al que recull la sentència.

Immunitat respectada a la Unió

En l’escrit, la Fiscalia afirma que des que va ser proclamada europarlamentària Clara Ponsatí “ha gaudit plenament en el territori de l’Estat al qual pertany de les immunitats i prerrogatives previstes per als diputats nacionals ”, tal com recull el protocol europeu, i que “se li ha respectat escrupolosament la seva immunitat de desplaçament en el territori de la Unió per garantir la seva assistència al Parlament Europeu”. No obstant això, va ser detinguda en posar un peu a Catalunya: després d’una roda de premsa al Col·legi de Periodistes, els Mossos la van portar a la seu judicial.

El jutge Llarena en l’actualització del seu processament, el 28 de març passat, en eliminar-se el delicte de sedició, i processar-la només pel delicte de desobediència que no implica presó, va indicar, com recull la llei que podria ser detinguda en territori espanyol als únics efectes de comparèixer davant del magistrat. En aquest sentit, la Fiscalia recorda que el jutge, en la resolució, va indicar, que segons la llei, si no compareix davant del jutge, pot ser detinguda per a la seva conducció judicial, tal com va fer la policia catalana, i insisteix que” la detenció només té vigència fins que compareix davant de l’òrgan judicial”. 

Finalment, en el seu escrit la Fiscalia admet que Ponsatí només pot ser detinguda a l'Estat espanyol, i que aquesta serà només per comparèixer davant del jutge i després quedarà en llibertat. I per tot això, conclou que no se li han vulnerat els drets com a eurodiputada i que el jutge la torni a citar.