La Fiscalia Provincial de Madrid ha emès un escrit al titular del jutjat d'instrucció número 42, Juan José Escalonilla, en què demana que a la causa per malversació oberta a la formació de Pablo Iglesias, Unidas Podemos, se li restringeixi exclusivament el contracte que la formació va subscriure amb la consultora Neurona per les eleccions generals del 28 abril del 2019. Els mateixos fets pels quals els fiscals del Tribunal de Comptes ha vist indicis de delicte. El procés s'ha obert arran d'una denúncia de l'exadvocat de Podemos José Manuel Calvente. Per la seva banda, el Ministeri Públic explica que no veu indicis en la resta de fets denunciats, ja que alguns responen a "rumors i sospites".

Quins indicis hi veu?

La Fiscalia considera "raonables" les proves que demostren i "perpetren un fet delictiu". D'entrada perquè no s'han acreditat les despeses d'una empresa creada per prestar aquest servei. Aquestes no corresponen a factures de contractació de personal, mitjans materials o locals propis d'una activitat empresarial i electoral. I les proves de la denúncia considera que no són il·lícites, ja que la tasca no empara el secret professional de la formació si aporta documentació que afecta qüestions internes de funcionament del partit.

Què és Neurona?

La societat Neurona Comunidad SL va registrar com a únic administrador Elías Castejón, advocat i expert fiscal que el jutge va imputar per aquest procés. Neurona la van fundar el 19 de març del 2019 dos socis, César Hernández Paredes i Andrea Edlin López Hernández, nascuts a Mèxic però inscrits al Registre Mercantil de Sevilla amb identitat espanyola. Aquests van ser els encarregats d'abonar els 3.000 euros que calia per crear una societat limitada i poques setmanes abans de les eleccions.

Una estructura que també havia treballat en campanyes electorals a Bolívia amb Evo Morales o per al president Nicolás Maduro a Veneçuela. Juan Carlos Monedero, un dels fundadors de Podemos, també es va incorporar a l'empresa mexicana, tot i que ha negat que tingui res a veure amb aquesta i les darreres eleccions generals del 2019.

Castejón, administrador únic mercantil de la societat a Espanya, va estar al capdavant fins el 14 de gener d'aquest 2020. L'advocat va deixar el càrrec davant de notari amb l'excusa que "finalitzava la designació feta a la constitució de la societat i així constava al Registre Mercantil". 

Per la seva banda, des de Podemos continuen en silenci d'ençà que s'ha publicat la notícia. Anteriorment, han reiterat que són innocents i el president espanyol i soci de govern, Pedro Sánchez, s'ha mostrat confiat i ha donat "tot el suport" a la formació lila i el vicepresident segon. A la vegada, també ha demanat respecte a la independència judicial.