Una condemna estricta. És el que demana la fiscalia de Ceuta contra l’home que va donar cops contra el cotxe del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en senyal de protesta per la seva visita a Ceuta després de l’entrada massiva de persones per la frontera amb  el Marroc. En concret, li demana quatre anys de presó per dos delictes de resistència i desobediència greu a l’autoritat, amb l’agreujant de reincidència, per haver saltat els cordons policials per anar a picar i insultar el vehicle oficial, en què anava el president socialista, segons informa l’agència Efe.  

Els incidents van passar el 18 de maig de 2021, quan el president  Pedro Sánchez, que anava dins del cotxe amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en el seu recorregut oficial  per la ciutat autònoma, després de les nombroses entrades de migrants a l'Estat espanyol, va ser escridassat per ciutadans davant la crisi viscuda.

L’acusació

Quan va sortir de l’heliport civil de Ceuta, un grup de mig centenar de persones es va concentrar davant la instal·lació, que amb pancartes i crits van expressar la seva protesta per la situació que s’havia produït en el pas fronterer, que també va provocar una disputa institucional amb el país veí. En la seva visita  oficial a Melilla, el mateix dia a la tarda, el president Sánchez també va rebre crits de detractors i  el suport dels que estaven a favor seu.

En el procediment penal pels incidents de Ceuta, l’home és l’únic acusat, que també s’enfronta a haver de pagar una multa de 12 euros diaris durant dos anys, així com el pagament de 252 euros en concepte de responsabilitat civil pels danys causats en el vehicle oficial. El delicte de desobediència  ordinària, que s'aplica al veí de Ceuta,  inclou penes que van de tres mesos a un any de presó.
 

Expulsions

Davant la crisi migratòria oberta, el govern espanyol va anunciar dies després que ja havia retornat 4.000 persones al Marroc d'un total de 8.000 migrants que van traspassar la frontera de Ceuta, segons la primera actualització del Ministeri de l'Interior. El ministeri també va anunciar que els 200 efectius que va enviar se sumaran 50 agents de la Guàrdia Civil. Finalment, el govern espanyol va enviar a l'exercit per controlar les ciutats. Les mateixes fonts informaven  que les "devolucions" es farien les 24 hores del dia. Per la seva part, entitats de drets humans van criticar les devolucions en calent, com la crisi amb l’arribada de menors d’edat a l’Estat espanyol.

Foto principal: Veïns criden el vehicle oficial del president Sánchez/ Europa Press