La Fiscalia demana 4 anys de presó per a l’expresident del Palau de la Música Fèlix Millet, a qui acusa de malversació de fons públics per haver ocultat patrimoni embargat a la seva casa de l’Ametlla del Vallès per indemnitzar l’entitat cultural a la qual va saquejar. En concret, la Fiscalia l'acusa d’haver amagat cinc peces amb un valor de 3.395 euros. La investigació s'ha dut a terme al jutjat d’instrucció 4 de Granollers. L’Audiència de Barcelona va condemnar Millet a nou anys i vuit mesos de presó per haver-se quedat 23,8 milions d’euros del Palau, juntament amb la seva mà dreta Jordi Montull, condemnat a set anys i sis mesos de presó. Recentment, Fèlix Millet, de 86 anys, que compleix la condemna des de l’estiu del 2020, va ser traslladat de l’Hospital penitenciari de Terrassa a una residència privada. El Departament de Justícia va concedir-li el tercer grau, sense necessitat de tornar a dormir a la presó, pel seu estat de salut. La Fiscalia ha presentat recurs en contra de la seva semillibertat i el jutge de vigilància penitenciària ha de resoldre-ho.

Millet afronta un segon procediment penal per suposadament haver ocultat patrimoni a l’Audiència de Barcelona, que els va jutjar i condemnar i és responsable de distribuir el patrimoni i ingressos que van embargar-los. Per ara, s’han recuperat 9 milions d’euros. En aquest segon cas, un magistrat de Barcelona investiga l'expresident del Palau de la Música per haver amagat ingressos de lloguers d’immobles i en el qual també són investigades les seves filles Laila i Clara. El Palau de la Música, a través dels advocats Marc Molins i Laura Parés, va ser alertat per Hisenda d’aquestes ocultacions.

Figures d’ivori desaparegudes

En el cas del patrimoni de l'Ametlla del Vallès, la fiscal delegada d’Anticorrupció precisa que Millet va ser nomenat dipositari dels béns embargats de casa seva, en un escorcoll el juliol de 2012, i se’l va advertir de les obligacions que tenia per conservar-los i la prohibició de disposar-ne. Són prop d’una cinquantena de peces i la fiscal sosté que Millet “va incomplir” aquesta obligació, segons es va descobrir durant una diligència judicial realitzada el 3 de març de 2021. En concret, hi falten 10 figures d’animals d’ivori; tres figuretes africanes, una de pedra i dues de fusta; una figura de marfil; dos malls i dos ullals d’ivori. Les peces van ser taxades amb un valor total de 3.395 euros.

Montull, a judici

Per la seva part, Jordi Montull, que compleix condemna a la presó de Brians 2, després que el jutge li revoqués el tercer grau, també té dos procediments oberts per haver ocultat ingressos per rescabalar el Palau de la Música. Montull i la seva dona, Mercedes Mir, seran jutjats l’octubre vinent per haver ocultat el cobrament de lloguers d’un habitatge del Masnou, embargat pel cas Palau. La Fiscalia els demana 2 anys de presó a cadascú per haver ocultat 31.500 euros d'aquest lloguer durant el 2020 i els primers nou mesos del 2021.

En la segona causa, el titular del jutjat d’instrucció 12 de Barcelona —el mateix que investiga els lloguers ocultats de Millet— també intenta escatir si els Montull van amagar els lloguers de dues finques que tenen al Masnou, una d’elles a la seva filla, Gemma Montull, condemnada a quatre anys de presó per l’espoli del Palau i a qui se li va suspendre l'ingrés a presó. Per la seva part, Gemma Montull és acusada de llogar una finca de Teià al seu fill. Els lloguers dels familiars eren d’uns 500 euros al mes, per sota del mercat, i els Montull van assegurar al jutjat que els feien servir per pagar obres i els impostos de les finques. Arran de les denúncies, aquests lloguers s’han suspès.