La Fiscalia del Suprem que ha exercit l'acusació al judici als líders independentistes van considerar la possibilitat d'incloure també en l'escrit de conclusions finals el delicte de conspiració per a la rebel·lió, castigat amb penes inferiors que aquesta última.

Els fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno van votar si s'havia d'incorporar la conspiració en la qualificació final dels fets, segons explica el diari El Independiente. Finalment, la votació de la proposta, defensada per Cadena i Moreno, la va desempatar el criteri de Zaragoza, el representant del Ministeri Públic que va assumir més pes en la vista oral.

La Fiscalia sosté que la tardor del 2017 a Catalunya amb l'aprovació de les lleis de desconnexió, la celebració del referèndum i la declaració unilateral de la independència encaixa en la rebel·lió que el Codi Penal tipifica en l'article 472.

D'aquesta manera, el Ministeri Públic va mantenir al final del judici la mateixa postura que havia defensat durant la instrucció del magistrat Pablo Llarena. "Va haver-hi un cop d'estat, que és la substitució d'un ordre jurídic per un altre per mètodes il·legals", va concloure Javier Zaragoza.