La Fiscalia General de Bolívia ha sol·licitat un informe a les autoritats espanyoles sobre la presència al país dels sis agents del Grup Especial d'Operacions (GEO) de la Policia espanyola implicats en l'incident del passat 27 de desembre en la residència de l'Ambaixada mexicana a La Paz. A més, ha iniciat els tràmits per demanar la compareixença com a testimonis, entre d'altres, del secretari general de Podemos i futur vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, i l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.

La Fiscalia ha enviat una nota a la Cancelleria perquè, per via diplomàtica, comuniqui a les autoritats espanyoles la remissió d'un informe oficial "assenyalant les identitats d'aquestes persones, amb quin passaport van ingressar a territori bolivià, quina autoritat va sol·licitar la presència d'aquest grup especialitzat i sobre tot el motiu pel qual es va fer present aquest grup del GEO al nostre país", ha explicat el fiscal general bolivià, Juan Lanchipa.

En concret, el document remès al Ministeri d'Exteriors sol·licita que per via diplomàtica corresponent es transmeti la sol·licitud a les autoritats competents del Regne d'Espanya perquè informin sobre aquestes qüestions plantejades en relació amb l'incident que s'ha saldat amb l'expulsió del país de dos diplomàtics espanyols.

Els diplomàtics expulsats són Cristina Borreguero, 'número dos' de l'Ambaixada, i Álvaro Fernández, cònsol. Ambdós es van veure embolicats en un incident quan, el passat 27 de desembre, van visitar l'ambaixadora de Mèxic, Teresa Mercado, la residència del qual portava dies assetjada per les forces de seguretat boliviana i van acabar expulsats del país uns dies després.

En concret, la Fiscalia vol conèixer "la legalitat dels passaports i dades identificatives presentades pel personal del GEO a temps d'ingressar a territori bolivià, especificant si els mateixos corresponen a la identitat dels esmentats funcionaris i segon; quin el motiu del seu trasllat a territori bolivià o la tasca encomanada a l'esmentat grup especialitzat i l'autoritat que va sol·licitar la seva intervenció".

L'incident es va produir perquè, quan van visitar l'Ambaixada de Mèxic, els diplomàtics anaven acompanyats de policies espanyols i el govern bolivià va donar credibilitat a les sospites de veïns que podien estar intentant treure de l'Ambaixada a alguns exalts càrrecs del govern d'Evo Morales que s'han refugiat allà.

A Madrid, el Ministeri d'Afers Estrangers, la UE i Cooperació va negar que l'objectiu de la visita fos treure persones de l'Ambaixada i va anunciar una investigació per conèixer el que havia passat. A més, va avançar que tan aviat com estigués acabada compareixeria en el Congrés la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, que ha assumit temporalment la cartera d'Exteriors.

A més, la ministra boliviana d'Exteriors, Karen Longaric, va assegurar que Robles li havia dit que no havia autoritzat aquesta visita a l'Ambaixada mexicana que va ser en l'origen dels incidents.