Un any de presó i una indemnització de 833,41 euros per danys a Patrimoni Nacional. Això és el que la Fiscalia Provincial de Madrid demana per l’artista gallec Enrique Tenreiro per haver realitzat una pintada sobre la tomba del dictador Francisco Franco un colom i el text “Per la llibertat”, a la basílica del Valle de los Caídos. Els fets van tenir lloc l’octubre del 2018, abans de l’exhumació, i se li imputa un delicte contra la llibertat de consciència. El judici comença el pròxim divendres 10 de desembre a la secció primera de l’Audiència Provincial.

L’escrit d’acusació de la Fiscalia sosté que l’artista corunyès va accedir a la basílica el 31 d’octubre del 2018 “ocultant a la seva roba un pot de plàstic amb pintura de color vermell i un pinzell”. Un cop a l’interior, continua la Fiscalia, va dirigir-se a la part posterior de l’altar major on es trobava la tomba del dictador i “amb evident menyspreu cap als sentiments religiosos dels presents i emparant-se en la seva concepció sociopolítica de la societat", va fer la pintada sobre la làpida. 

Tenreiro va ser interceptat pels agents de seguretat del recinte, que van trucar a la Guàrdia Civil perquè ells no tenien capacitat per detenir-lo. Finalment, l'artista va ser detingut. L'artista va assegurar llavors que "no estic en contra de la unitat d'Espanya, però Franco va matar molta gent". 

 

El ministeri públic veu un agreujant en el fet que l’acció va tenir lloc “mentre els nens de l’Escolania estaven accedint al Cor i els sacerdots celebrants de l’Eucaristia es dirigien a l’altar major”. Segons la Fiscalia, Enrique Tenreiro va “pertorbar el normal desenvolupament de la cerimònia religiosa”, que va haver de celebrar-se amb retard. De la mateixa manera, subratlla l’escrit d’acusació, la basílica va quedar tancada a l’accés del públic “fins que no va acabar la neteja de la làpida”.

La Fiscalia assenyala que aquest acte va ser gravat per una tercera persona, “que va acompanyar l’acusat però desconeixia les seves intencions”. I que la gravació dels fets “va ser àmpliament difosa per diferents mitjans de comunicació social”.

Per tot això, la Fiscalia li demana un any de presó i una indemnització a Patrimoni Nacional de 833,41 euros pels danys i perjudicis causats, que és la suma dels costos de neteja de la pintada així com les conseqüències per a la taquilla del Valle de los Caídos. També reclama una peça separada en aquest punt perquè l’artista gallec dipositi una fiança per aquest import. El judici a l'Audiència Provincial de Madrid començarà divendres que ve, 10 de desembre, a les deu del matí.