La Fiscalia Anticorrupció ha obert diligències contra la CUP per la partida de 168.666,63 euros que va destinar per la campanya de l'1-O. Segons publica el diari Ara, la fiscalia ha citat a declarar els proveïdors de la campanya per al referèndum de la CUP per un possible delicte de malversació de fons, una informació que també ha corroborat aquesta formació política. 

Els missatges de suport no s'han fet esperar. Un dels primers ha estat el de la diputada al Congrés de JxCat, Laura Borràs, via Twitter. "Sabíem que la repressió no s'aturaria", ha manifestat Borràs. A més, ha assegurat que l'Estat ha de trobar als partits independentistes  "junts en la lluita antirepressiva" i ha acabat la piulada amb un to de solidaritat: "Al vostre costat". 

Proposta de Ciutadans

Aquesta investigació sorgeix d'una proposta de resolució de Ciutadans, presentada ara fa un any i on recordava les assignacions que reben els grups parlamentaris a través del pressupost del Parlament són per desenvolupar les seves funcions i no "sufragar activitats il·lícites".

En aquest context, la Fiscalia Anticorrupció va començar la investigació el febrer, però aquesta es va aturar durant el confinament. Ara s'ha tornat a activar. De moment, ja haurien declarat una quinzena de persones. La Fiscalia Anticorrupció, que ha decidit actuar d'ofici, veu en l'actuació de la CUP un possible delicte de malversació.

En concret, la campanya de suport al referèndum de l'1-O portava per lema Escombrem-los! Desobediència, autodeterminació, Països Catalans. A més, anava acompanyada d'un cartell on es veia il·lustrat una dona escombrant al president del Govern, Mariano Rajoy; el rei Felip VI; l'expresident del Govern José María Aznar; els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas, i el cardenal Rouco Varela, entre d'altres.