La Fiscalia Anticorrupció preveu demanar la imputació com a persona jurídica del BBVA en el cas Villarejo. El ministeri públic, segons informa El Independediente, considera “inevitable” aquesta imputació ja que el segon banc espanyol va contractar el serveis de l’excomissari José Manuel Villarejo durant més d’una dècada.

El jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha imputat pels delictes de suborn actiu i revelació de secrets a l’excúpula del BBVA, als quals ha pres declaració en les dues últimes setmanes. L’entitat bancària hauria contractat Cenyt, empresa de Villarejo, per realitzar tasques d’espionatge. La relació professional va començar el 2004, quan la constructora Sacyr va intentar prendre el control del banc. Villarejo hauria treballat per al BBVA almenys fins l’abril del 2017, mesos abans d’ingressar a presó.

Des de l’any 2010, el Codi Penal permet perseguir la responsabilitat penal de les persones jurídiques, de manera que els delictes que investiga el jutge García Castellón no haurien prescit. Villarejo hauria cobrat fins a onze milions d’euros del BBVA.

El exconsejero delegat BBVA Ángel Cano (d)  Ricardo Gómez Barredo, Garanti EFE

El exconseller delegado del BBVA Ángel Cano (d) i Ricardo Gómez Barredo, membre del Consell d'Administració de Garanti, arribant dijous a l'Audiència Nacional, on havien de declarar. Foto: EFE

El jutge García Castellón ja ha pres declaració a membres de l’excúpula del BBVA, entre ells l’exconseller delegat Ángel Cano i l’excap de seguretat del banc Julio Corrochano. Tots dos es van acollir al seu dret a no declarar.