La Fiscalia Anticorrupció ha tiratt aigua al vi davant de les expectatives aixecades per la carta-confessió que els ha fet arribar l'extresorer del PP Luis Bárcenas, en la qual admet el finançament irregular del partit que actualment presideix Pablo Casado. "No diu res que no se sabés" i no aporta proves que acreditin nous delictes, han apuntat fonts del ministeri públic.

L'escrit, enviat per Bárcenas pocs dies abans de l'inici del judici  pel presumpte pagament en negre de la reforma de la seu del PP amb diners de la caixa b, pot tenir certa transcendència política, però "nul·la" transcendència penal, segons asseguren les mateixes fonts.

Fets prescrits

Així, recorden que les donacions que havien nodrit la comptabilitat paral·lela del partit van ser fetes en una època en què no eren constitutives de delicte, com va quedar acreditat durant la instrucció d'aquest cas que va ser elevat a la Sala Penal de l'Audiència Nacional per al seu enjudiciament el 2015. Quant al presumpte delicte contra la Hisenda Pública per no haver declarat el pagament dels sobresous a càrrecs del partit, entre ells l'expresident Mariano Rajoy, ja haurien prescrit, tal com ja es va establir en el seu moment.

Davant d'aquesta situació, la Fiscalia resta transcendència al nou testimoni de Luis Bárcenas en la causa que es comença a jutjar dilluns vinent i considera que, almenys, les seves afirmacions haurien d'anar acompanyades de proves documentades.

Mariano Rajoy Jorge Fernández Díaz - Jesús Hellín / Europa Press

L'expresident del PP, Mariano Rajoy / Europa Press

Investigacions obertes

Sobre la investigació del jutge Santiago Pedraz , que prova de determinar si les donacions anotades en la comptabilitat b tenien per objectiu finalista el d'en la qual obtenir adjudicacions públiques, el ministeri públic també dubta que Bárcenas aporti res nou, ja que podria ell mateix acabar imputat per un nou delicte de suborn. L'extresorer era ambigu a la seva carta sobre aquesta qüestió i assenyalava que la "immensa majoria d'aquests donatius no tenien una naturalesa finalista".

Aquesta peça, sorgida de la causa sobre la caixa b, es va obrir el 2017 després que el líder de Gürtel Francisco Correa assenyalés en el judici pel qual Bárcenas està actualment complint condemna juntament amb la seva esposa Rosalía Iglesias, que va cobrar comissions per moltes obres. D'aquest diners li donava el 2 o el 3% a Bárcenas, per aconseguir obres en ministeris com a Foment o Medi Ambient, cosa  que l'extresorer va negar rotundament.

Imatge principal: l'extresorer del PP, Luis Bárcenas / EP