A partir de les tres del migdia d’aquest dimecres, va ser pràcticament impossible topar-se amb cap membre de la direcció estatal del Partit Popular. Els periodistes tan sols van poder arrencar unes paraules a Javier Maroto, portaveu del PP al Senat, i perquè el van poder enxampar, quan intentava abandonar sigil·losament la cambra alta espanyola. Avui Pablo Casado ha estat a Lleida, i les úniques paraules que han arribat han estat a través del senyal del mateix partit, en una granja sense periodistes. Evidentment, cap referència. I és que, des d’ahir, tenen un nou maldecap. Un maldecap més que se suma a una llarga llista d’un 2021 ple de cites amb els tribunals. Un tsunami de corrupció que plana sobre Gènova.

No és poca cosa: el seu extresorer Luis Bárcenas, a la presó i ja amb una condemna per la Gürtel, va decidir engegar el ventilador i enviar un escrit de confessió a la Fiscalia. En el document, l’exdirigent popular relata com el finançament il·legal de la formació va arribar a ser sistèmic durant fins a tres dècades. I va apuntar directament contra Mariano Rajoy, l’expresident del govern espanyol que va destruir personalment la documentació de la comptabilitat B del PP quan va saber que encara n’hi havia rastres. El que no sabia M. Rajoy és que Bárcenas en guardava una còpia.

El calvari del PP va esclatar amb la primera sentència del cas Gürtel, que va desembocar en una moció de censura que va acabar amb el govern de Mariano Rajoy. Però allà no va quedar la cosa, sinó que només era el pròleg. La confessió de Bárcenas és només la punta de l’iceberg judicial que ha de travessar el PP. Aquest pròxim dilluns comença el judici oral d’aquesta causa, que investiga el pagament de la reforma de la seu del partit amb la caixa B. A més de Bárcenas, està imputada la formació com a responsable civil subsidiària. Però la llista no acaba aquí.

Sense anar més lluny, abans del 29 de juliol d’enguany, després de diverses pròrrogues, haurà d’acabar la instrucció de la peça dels papers de Bárcenas (si no hi ha més pròrrogues). Instruïda al jutjat central 5 de l’Audiència Nacional, investiga a fons la comptabilitat paral·lela del partit, i podria acabar en un judici el 2022. El setembre d'aquest any també està previst que arribi a judici la segona època del cas Gürtel, l’etapa que va del 2006 al 2009. La trama Púnica, una macrocausa per corrupció autonòmica i municipal a Madrid, València, Lleó i Múrcia, també avança a l’Audiència Nacional. Entre gener i febrer el jutge Manuel García Castellón té previst celebrar fins a 57 citacions. A tot això cal sumar-hi el judici a l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes, que ja quedarà vist per a sentència. S’enfronta a tres anys de presó pel màster falsificat de la Universidad Rey Juan Carlos. La mateixa universitat on Casado va treure’s el seu.

Però si algun cas donarà a parlar aquest any és la Kitchen. En paraules del magistrat instructor de l'Audiència Nacional, els “òrgans superiors i directius de l’Administració General de l’Estat” van crear un “operatiu parapolicial” que va actuar, al marge de la llei, “almenys entre els anys 2013 i 2015”. El seu objectiu, aconseguir “material documental comprometedor d’alts dirigents” en mans de Bárcenas i així neutralitzar les amenaces polítiques al govern de Mariano Rajoy. La causa no només avança als tribunals. També serà investigada per una comissió del Congrés dels Diputats, malgrat els intents del PP per impedir-ho. Ja s’ha aprovat la llista de compareixents, entre les quals es troba la de l’excomissari José Manuel Villarejo, la gran estrella convidada que té moltes ganes de parlar.

Davant tot això, Pablo Casado ha optat pel silenci, amagar-se, buscar refugi intentant que passi la tempesta i no els passi per damunt. L’ase dels cops ha estat Javier Maroto, encarregat de visualitzar l’estratègia de l’actual del PP: desvincular-se del passat i tirar la pilota endavant. Insisteixen a presentar-se com la nova fornada de líders, desvinculats de l’etapa de Rajoy, quan molts d’ells, tant Casado com Maroto, formaven part de les executives del passat. I també en bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial, aquest any que el Tribunal Suprem revisarà la sentència de la primera època de la Gürtel. Mentrestant, l'extrema dreta de Vox treu el cap i amenaça amb un sorpasso real, almenys al Parlament de Catalunya.