El jutge Manuel García-Castellón rep un nou revés. La Fiscalia considera que no és competent per investigar en una peça secreta les suposades filtracions a la causa de Tsunami Democràtic, per això ha demanat a l'Audiència Nacional que ho remeti als jutjats d'instrucció de Madrid. La setmana passada, García-Castellón va obrir una peça separada dins del cas, amb caràcter reservat, amb l'objectiu d'aclarir si es va cometre un possible delicte de revelació de secrets per la filtració de la resposta de Suïssa a la comissió rogatòria per localitzar Marta Rovira, secretaria general d'Esquerra Republicana Catalunya (ERC). Tanmateix, la Fiscalia no considera que el jutge tingui les competències per executar aquesta investigació.

Després que es fes pública la resposta negativa de Suïssa a col·laborar en la croada de García-Castellón en el cas Tsunami, el jutge va encarregar a la Guàrdia Civil que investigués si s'havia comès un possible delicte de revelació de secrets per part de "les autoritats o els funcionaris que hagin pogut tenir coneixement de la resposta per les autoritats suïsses". La determinació del magistrat contrasta amb la perspectiva de la Fiscalia, que ha recorregut davant la Sala Penal de l'Audiència Nacional en considerar que García-Castellón no té les competències per dur a terme aquesta investigació, segons informa EFE. 

Per la seva banda, la Fiscalia sosté que no hi ha cap mena de connexió entre els delictes que s'investiguen en el cas Tsunami, que haurien tingut lloc l'any 2019, i la presumpta revelació de secrets que hauria tingut lloc la setmana passada. El fiscal no creu que aquestes suposades filtracions persegueixin la impunitat o els beneficiïn de cap manera.

Una situació similar a la causa dels CDR

Un cas semblant es va donar en la causa sobre una part dels Comitès de Defensa de la República (CDR). En aquella ocasió, van ser les defenses les que van demanar investigar també suposades filtracions del cas i la Fiscalia va sol·licitar al jutge remetre'l als jutjats madrilenys de plaça de Castella, en ser aquests els competents. En aquesta ocasió, les defenses van sol·licitar a García-Castellón, encarregat també d'aquesta investigació, obrir una peça separada per investigar-ho, si bé el magistrat va seguir el criteri del fiscal en aquell moment. Tot plegat va acabar arxivat. 

La resposta de Suïssa

La resposta de Suïssa a la comissió rogatòria del jutge García-Castellón, que es va donar a conèixer la setmana passada, va ser un cop dur per al magistrat. Concretament, l'Oficina Federal de Justícia, dependent del Ministeri de Justícia suís, va suspendre la comissió rogatòria cursada el novembre passat per García-Castellón, en la qual demanava que se li facilités la localització de Marta Rovira. Les autoritats suïsses adverteixen en la seva resposta del possible "caràcter polític" de la investigació de Tsunami, motiu pel qual la seva llei els prohibeix la col·laboració amb altres estats, i recorden al jutge que ja li ho van dir el 2020. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!