La Fiscalia contra l'odi i la discriminació acusa set veïns del Raval que van protestar contra un acte de Vox de coaccions, amenaces, delicte d’odi, maltractament d’obre i delicte de danys i els demana el pagament de 252.000 euros, 36.000 per a cada un. A més, l'escrit d'acusació dirigit al jutge d'Instrucció 22 de Barcelona demana també una orde d'allunyament dels diputats de Vox al Parlament Rocio de Meer, Ignacio Garriga, José Luís Temple, Jorge Alberto de la Fuente i Nerea Andrés Antón. També demana que se'ls prohibeixi durant 3 anys anar a actes de Vox i 3.500 euros  responsabilitat civil pels danys morals que suposadament van patir.

Per la seva banda, Ignacio Garriga i Rocio de Meer, que són els qui van presentar la denúncia, demanen fins a 6 anys de presó, i 7.000 euros de multa per cada un dels acusats, en total 42 anys de presó, i 49.000 euros de multa. Aquest dilluns els acusats han presentat juntament amb els seus advocats el comunicat de denúncia on asseguren que "persegueixen a aquelles persones que combaten el discurs d’odi de l’extrema dreta". "Ara ens trobem davant del darrer embat del feixisme i dels qui el protegeixen i promouen amb un intent d’ofegar econòmicament al moviment antifeixista, de criminalitzar-nos i d’empresonar-nos, i davant d’això tant sols podem advertir que seguirem combatent totes les formes de feixisme de la nostra societat, plantarem cara tant als feixistes com als qui els pretenen normalitzar", han afirmat durant la roda de premsa que s'ha fet a la mateixa rambla del Raval.

Alerta Solidària que s'encarrega de la defensa denuncia "la connivència de la fiscalia de delictes d’odi amb el feixisme, i el seu empeny en protegir idees i partits que en una democràcia no haurien de tenir cabuda". "Tampoc entenem com pot ser que la Fiscalia plantegi restringir el dret de manifestació i de participació política a les 7 companyes, i els vulgui prohibir poder anar actes de VOX a Barcelona, en lloc d’instar que el partit feixista no pugui realitzar actes a Barcelona i arreu del territori", diuen en un comunicat.

"De nou el món al revés: Es persegueix a aquelles que lluiten per la igualtat plena entre les persones, en canvi, es protegeix i premia el discurs d’odi i la impunitat feixista", insisteixen i conclouen que "ho veiem sovint als nostres carrers, quan el seu odi provoca violència contra persones racialitzades i del col·lectiu lgtbiq+, dones en general, independentistes i militants de moviments populars".

El Raval, un femer segons Vox

Els fets van passar el 2 de setembre del 2020 durant un acte de Vox al Raval on el partit va qualificar de "femer" el barri. Un grup de veïns van sortir carrer i es van encarar amb la marxa de Vox amb proclames contra els discursos feixistes i racistes. Els advocats destaquen que els veïns van fer ús del seu exercici del dret de manifestació i d'expressió.

Durant la protesta, la comitiva de VOX es va tancar a un hotel, mentre a fora hi havia la manifestació "amb absoluta normalitat", diuen els afectats. Segons els acusats "la resposta de la gent i de les entitats que dia a dia treballen al barri per fer-lo un espai d’integració, sense segregació per origen, gènere o classe, va ser exemplar, unides contra la criminalització i contra el feixisme".

Els acusats i les defenses s'han mostrat sorpresos per com el cas ha girat en rodó i el Fiscal d'odi i discriminació i els Mossos d'Esquadra van començar a investigar una causa contra els 7 veïns i veïnes pels delictes de coacció, delicte d’odi i discriminació i contra els Drets Fonamentals. Denuncies que les identificacions realitzades pels cossos policials, "han estat basades en arxius policials de caràcter polític, d’acord amb la militància i a l’activitat política d’aquestes, essent aquest fet del tot il·legal" i que "aquesta estratègia repressiva no és pas nova, és la més antiga recepta de la impunitat i banalització del feixisme. Una pràctica inadmissible en una pretesa societat democràtica".