La fiscalia amenaça amb portar al Tribunal Suprem l'aplicació de l'article 100.2 als presos polítics perquè considera que s'està aplicant com un "tercer grau encobert". El ministeri pública ha presentat un recurs contra l'atorgament del 100.2 a Jordi Sànchez argumentant que el voluntariat que farà fora no servirà com a tractament pel delicte de sedició. 

Recorda que hi ha tres graus a l'hora de classificar un intern, i rebutja que el 100.2 sigui un grau "intermedi" per accedir al tercer grau ni una modalitat de classificació. Es tracta, continua, d'una mesura "excepcional", i per això exigeix una "interpretació restrictiva". També critica que la consellera de Justícia digui que tots els presos s'hi podran acollir.

En el seu escrit, la fiscalia constata que dels informes de Lledoners es desprèn que s'està aplicant l'article 100.2 com un pas intermedi entre el segon i el tercer grau. Si es continua així, diu, hauria de ser el Suprem qui es pronunciés al respecte, i el possible recurs del ministeri fiscal tindria "efecte suspensiu i impediria la posada en llibertat del condemnat".

Dit això, insisteix que el 100.2 és una mesura "excepcional", i requereix com a "requisit imprescindible" un programa de tractament relacionat amb el delicte que no s'està produint. Aquest tractament, continua, hauria de passar per mostrar-li al condemnat que ha de respectar la llei i que "només es pot aconseguir allò que es desitja utilitzant els mecanismes legalment establerts".

El voluntariat de Sànchez, segons la fiscalia, "no influirà de forma positiva en les carències de tractament de l'intern", i més quan sempre ha fet aquest tipus d'activitats i ja en fa a dintre de la presó. També es refereix a declaracions d'Ester Capella dient que tots els presos podran acollir-se al 100.2, el que "posa en evidència que l'excepcionalitat exigida per l'article 100.2 s'ha convertit en una generalitat".