El fiscal del cantó de Ginebra (Suïssa) Yves Bertossa, que va iniciar fa tres anys una investigació dels diners que tenia Joan Carles I al país helvètic, ha viatjat a Madrid i es va reunir aquest dijous amb Juan Ignacio Campos, tinent fiscal del Tribunal Suprem que s'ocupa de les diligències obertes contra el rei emèrit al territori espanyol. També van assistir a la trobada Alejandro Luzón, cap de la Fiscalia Anticorrupció, i diversos fiscals encarregats del cas de presumptes comissions per la construcció de l'AVE fins a La Meca.

Segons revelen El País i El Español, la reunió es va produir a la seu de la Fiscalia General de l'Estat i es va concretar a petició de Bertossa amb l'objectiu de compartir informació sobre les investigacions que han efectuat cadascuna de les parts. És precisament el fiscal suís qui va descobrir l'estiu de 2018 que el compte de la Fundació Lucum (vinculada a Joan Carles I i amb seu fiscal a Panamà) tenia 65 milions d'euros al banc Mirabaud. L'origen d'aquests diners, segons les indagacions, prové d'Aràbia Saudita i els hauria rebut l'aleshores monarca espanyol el 2008.

La causa oberta a Suïssa

El fiscal en cap del cantó de Ginebra, Yves Bertossa, porta tres anys seguint la pista del compte bancari suís amb 65 milions d'euros, del qual el beneficiari era l'ex-cap d'Estat. Tot es va desencadenar arrel de les famoses cintes de Corinna Larsen, qui va mantenir una relació amb Joan Carles I. Els àudios revelaven una conversa entre l'empresària i el comissari José Manuel Villarejo que indicava que la utilitzava a ella com a testaferro i que el monarca tenia diners a Suïssa.

No es tracta del primer viatge de Bertossa a Espanya per reunir-se amb fiscals espanyols per obtenir informació. Durant aquest temps, no ha citat a declarar com a investigat a Joan Carles I, però sí que ha imputat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals a Arturo Fasana, el gestor extern del compte de l'emèrit; a Corinna Larsen, a Dante Canonica (director de la Fundació Lucum) i al banc Mirabaud.

En paral·lel, l'import de 65 milions d'euros, que segons Corinna estava relacionat amb el pagament d'una comissió per l'AVE, van ser transferits íntegrament a ella a un compte a les Bahames l'any 2012.

Els casos que s'investiguen a Espanya

A banda del cas de les presumptes comissions rebudes per la construcció del tren d'alta velocitat a La Meca, la Fiscalia del Suprem també va obrir una segona investigació a instàncies d'Anticorrupció sobre presumptes donacions rebudes a través de targetes opaques. Més endavant, Anticorrupció obria un tercer front, en aquest cas, vinculat a fons milionaris que el monarca tindria a llocs com l'illa britànica de Jersey.

El capítol de casos de Joan Carles I no s'acaba aquí, i és que també es rastreja la pista de dues regularitzacions fiscals. La Fiscalia vol investigar l'origen dels diners amb el qual es va liquidar aquest deute amb Hisenda.

En aquesta trobada amb Bertossa, els fiscals espanyols van demanar informació sobre la Fundació Zagatka, donat que la Fiscalia suïssa li va prendre declaració a qui n'és el titular, Álvaro de Orleans. El fiscal en cap del cantó de Ginebra també volia saber si el cosí del monarca era un altre dels seus testaferros.

 

Imatge principal: Joan Carles I, en una imatge d'arxiu sortint del Congrés dels Diputats. Europa Press.