Rebaixa i conformitat espectacular. Tres fatxes han acceptat aquest dimarts una pena de multa de 690 euros cada un per haver cridat “indepe maricón” a un jove i provocar-li ferides lleus a ell i a dos acompanyants, en el metro de Barcelona el 2018. L’Audiència de Barcelona ha ratificat la seva condemna després d’un pacte amb la fiscalia, que inicialment els demanava un any i 9 mesos de presó per a cada un per un delicte contra els drets fonamentals en concurs amb un delicte contra la integritat moral, a més de les multes per tres delictes de lesions lleus. La fiscal ha rebaixat la petició de càstig en aplicar dues atenuants: dilacions indegudes i reparació del dany, ja que han dipositat al jutjat els 1.000 euros que han d’abonar a les víctimes de responsabilitat civil.

Els tres acusats duien estètica skinhead i durant l’atac van fer la salutació feixista del règim alemany nacionalsocialista, segons l’escrit d’acusació del fiscal. Aquest és el segon atac homòfob en el metro de Barcelona que arriba a judici, a banda de la ideologia independentista. Tots tres homes han admès al tribunal el relat acusatori de la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació. A més de la multa, no es podran apropar a les víctimes, no podran treballar en l’àmbit de l’educació durant tres anys i hauran de fer un curs d’acceptació de la diversitat i el tracte igualitari, que realitza el Departament de Justícia.

L’atac al metro de Barcelona

L’atac es va produir el migdia del 2 de setembre de 2018, quan els acusats van participar en una manifestació de partits contra la independència, sota el títol “Recuperem la dignitat", en el Paral·lel. Van agafar el metro de la línia 1, i a la parada del Clot van dirigir-se cap a una persona que duia una samarreta que posava “euskal herria”. En l’escrit d’acusació, la fiscalia afirma que els acusats motivats contra la ideologia que expressava o en identificar la persona amb una de les que va participar en una protesta contrària a la seva, convocada per la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme, van anar a increpar-lo. “Indepe de merda, maricon vamos a daros, guarros”, va cridar-li un d’ells. “L’atac verbal va passar a físic", segons el fiscal, i un altre va donar puntades de peu i cops amb la mà a l’home, que va patir contusions lleus, així com dos acompanyats, un noi i una noia, que van protegir-lo dels cops. 

De presó a multa

Així, a la vista, la fiscal ha detallat l’acord amb els acusats. El delicte d’odi l’ha rebaixat d’un any i 9 mesos de presó a 2 mesos i 25 dies, i com és una pena de presó inferior a tres mesos, es pot commutar en multa, com s’ha fet. Els hi ha demanat una multa de 3 mesos i 45 dies a una quota de 3 euros diaris. Pel que fa als tres delictes lleus de lesions, s’ha imposat per cada un una multa de 20 dies amb una quota de 3 euros. En total, la sanció per a cada un és de 690 euros. Els tres homes han acceptat davant del tribunal de la secció 10 de l’Audiència de Barcelona el relat acusatori i la rebaixa de la sanció.