Càstig. La primera agressió homòfoba en el metro de Barcelona que arriba a judici, segons l’Observatori contra l’Homofòbia, té sentència condemnatòria. La magistrada del jutjat penal 20 de Barcelona ha condemnat a Jerson Felipe Montalbán a tres anys i sis mesos de presó per haver agredit un noi per ser homosexual en el metro el 2019, que qualifica d’un delicte de lesions amb l’agreujant de l’orientació sexual de la víctima. A més, ha d’indemnitzar a la víctima amb més d’11.000 euros, segons la sentència comunicada aquest divendres. La fiscalia demanava per a ell i un altre jove 5 anys de presó. La magistrada, però absol el segon acusat, perquè no s'ha demostrat la seva autoria, i al primer l’absol del delicte de robatori, en agafar el mòbil a la víctima.

En el judici celebrat el 8 de juliol passat, la fiscalia, l’acusació particular del jove, exercida per Laia Serra, així com les acusacions populars de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat van retirar l’acusació contra un tercer jove, el qual va quedar absolt en la mateixa vista. En la resolució, la magistrada exposa que cap part qüestiona els atestats mèdics que corroboren que dels cops de puny i puntades de peu rebudes al cos i la cara, la víctima va necessitar punts de sutura prop de l’ull, que li ha deixat una cicatriu d’uns tres centímetres.

 

Les imatges del metro

L’agressió va passar a les 6 del matí del 12 de gener de 2019, en la línia vermella del metro.  La víctima, Diego, duia una samarreta amb un os i posava “Alimenta’m que soc guapo” va pujar a la parada de Rocafort per anar a treballar. Allà, un menor del grup va dir-li: “Ets home o maricon?” Diego li va dir: “Maricón i tu tonto”, i llavors el menor va fer burla d’ell, que es va apartar al final del vagó i els quatre joves el van seguir. Diego va tocar l’intèrfon del metro i va alertar que baixaria a la parada d’Urquinaona, els nois van seguir-lo, i en un replà el van agredir, fins que el van separar tres vigilants.

En la sentència, la magistrada recorda que la víctima va identificar el grup de joves en el metro, però no qui li donava els cops, i que els acusats neguen. No obstant això, precisa que les imatges de les càmeres de seguretat del metro permeten identificar Jerson com el qui tira a terra la víctima i li dona una puntada de peu, i continua l’agressió el menor, el qual ja va acceptar un càstig de conformitat i indemnitzar al noi. També afegeix el testimoni de dos vigilants de seguretat del metro que els van fer aturar els cops i els van retenir fins a l’arribada dels Mossos d’Esquadra. Per tot això, considera provat que Jerson juntament amb el menor van seguir la víctima i van acordar agredir-la per la seva condició sexual.