La Fiscalia s'ha oposat a la retransmissió televisada del judici pel presumpte delicte de danys informàtics en l'esborrament dels discos durs dels ordinadors de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, que comença el 14 de juny, tal com ja han fet el PP i els tres acusats per aquests fets.

En un escrit remès la setmana passada al titular del jutjat penal número 31 de Madrid, la Fiscalia Provincial de Madrid es pronuncia d'aquesta forma respecte a la petició del gabinet de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid de permetre la retransmissió en directe per televisió d'aquest judici, segons ha informat el Ministeri Públic en un nota.

La Fiscalia considera que la retransmissió podria perjudicar el desenvolupament de la vista oral en conèixer uns testimonis el que han declarat els anteriors o fins i tot els acusats, a més que afectaria la intimitat d'aquells testimonis que no són coneguts pel públic.

No obstant això precisa que la seva actitud "en cap cas no suposa que, atès l'interès rellevant i públic de la causa, s'adoptin les mesures oportunes per permetre l'enregistrament o posada a disposició dels mitjans necessaris perquè els mitjans de comunicació acreditats puguin tenir accés a l'esmentada vista oral i del que allà succeeixi".

En rebre la petició del gabinet de premsa, el jutge va donar trasllat a les parts i, mentre les acusacions (IU, Adade i Observatori Desc) han donat el seu vistiplau a la retransmissió en directe per considerar el judici "d'interès general", les defenses que representen al PP, a l'extresorera del partit Carmen Navarro i a José Manuel Moreno, que ocupava el lloc de director del sistema d'informàtica, s'han oposat per qüestions d'imatge, segons han informat Efe fonts jurídiques.

Fonamentalment han al·legat que són poc o gens coneguts per l'opinió pública i d'aquesta forma no se'ls trauria de l'anonimat. També ho ha expressat així l'advocat Alberto Durán, que era assessor jurídic del PP, i que ha assenyalat al jutge que si el judici és televisat ell seria l'objectiu visual principal i considera que això faria malbé la seva imatge com a lletrat.

Ara la Fiscalia, que va desistir de presentar acusació en aquesta causa, s'oposa a que es retransmeti, si bé demana que s'adoptin les mesures oportunes per gravar les sessions del judici i que tots els periodistes puguin tenir accés al mateix.

El Jutjat d'Instrucció número 32 de Madrid va acordar el mes de desembre passat l'obertura de judici contra el PP, el seu extresorer, l'informàtic del partit i per encobriment contra Alberto Durán.

La Fiscalia havia sol·licitat el sobreseïment d'aquest cas i després de l'obertura de judici va demanar l'absolució del PP i de la resta d'acusats en considerar que no s'ha acreditat ni el delicte de danys informàtics ni el d'encobriment.

Tanmateix, les esmentades accions populars van mantenir les seves acusacions, mentre que el PP va al·legar que ja que l'única acusació particular que estava personada en el seu moment, la de Luis Bárcenas, havia desistit de continuar exercint-la i que el delicte de danys informàtics és de caràcter privat era d'aplicació la coneguda com a "doctrina Botín" per arxivar el cas.