El fiscal superior del País Basc, Juan Calparsoro, considera que "hi ha arguments legítims per sostenir la posició d’EH Bildu" i la candidatura d’Otegi. Malgrat que el fiscal no ha volgut contradir la Fiscalia espanyola, ha dit que l’última paraula l’ha de tenir el Tribunal Constitucional.

En una entrevista a Onda Basca, Calparsoro ha argumentat que, en principi, la inhabilitació a Otegi és aplicable. No obstant això, considera que "hi ha arguments per sostenir la postura d'EH Bildu" que no se li pot impedir concórrer als comicis, i ha afirmat que serà el Tribunal Constitucional el que tingui "l'última paraula". En aquest sentit ha assegurat que, en dret, "res és blanc i negre" sinó subjecte a interpretació, encara que "de vegades generi inquietud".

La Fiscalia espanyola

Calparsoro ha estimat que la Fiscalia de l'Audiència Nacional "s'ha avançat" en remetre al tribunal que va condemnar el candidat de Bildu a lehendakari, Arnaldo Otegi, un escrit en el qual li reclama que enviï a les Juntes Electorals d'Euskadi la sentència perquè aquestes "compleixin de forma imperativa" la resolució que el manté inhabilitat fins al 28 de febrer del 2021.

En aquest sentit, ha recordat que "encara les candidatures no s'han presentat". "És veritat que s'han anunciat ja públicament i, d'alguna manera, la Fiscalia de l'Audiència Nacional s'avança davant el que ha estat anunciat perquè, atès que es tracta d'executar una sentència que es va dictar per aquest Tribunal, es doni avís a la Junta Electoral competent perquè tingui en compte la condemna".

El Fiscal Superior del País Basc va fer públic aquest passat dijous un comunicat en el qual assegurava que "comparteix i assumeix les iniciatives i actuacions" que emprengui l'Audiència Nacional sobre la candidatura a lehendakari per EH Bildu d'Arnaldo Otegi, en compliment i execució de la pena d'inhabilitació imposada a l'exportaveu de Batasuna pel 'cas Bateragune'.

Juan Calparsoro ha reiterat que ell manté el que va dir ja fa mesos: que s'havia d'haver especificat en la decisió de l'Audiència Nacional els càrrecs pels quals quedava inhabilitat Otegi.

No obstant això, ha recordat que, a diferència del cas d'Iker Casanova, en aquesta sentència hi ha dues inhabilitacions, una de les quals és la d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic, "que és la que tenia també Casanova i que no es va poder executar perquè no es va especificar el càrrec". "I aquí ocorre el mateix", ha afegit.

La inhabilitació d'Otegi és una pena accessòria

Calparsoro ha especificat que, en el cas d'Otegi, existeix una segona condemna, que és una pena accessòria, la d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu.

"Llavors, aquí sí que, en principi, seria aplicable, i és el que el diferencia d'Iker Casanova. El que passa és que hi ha un matís i és que és una pena accessòria a la pena de presó que, com tothom coneix, ja ha extingit, ja ha complert. Aquí, més enllà de l'opinió que cadascú tingui, l'AN ha entès que aquesta pena accessòria, malgrat ser accessòria, manté la seva vigència, i són ells els que han d'interpretar aquesta accessorietat", ha indicat.