El fiscal de sala Alfonso Aya, delegat coordinador del ministeri públic contra els delictes d'odi i discriminació, sosté que el diputat de Vox Javier Ortega Smith va "atacar la dignitat de les 13 Roses".

El diputat, assegura el fiscal, va atacar la dignitat del col·lectiu i també "de totes les persones que mantenen la mateixa ideologia que les 13 Roses". Segons l'informe del fiscal, al qual ha tingut accés El Español, les manifestacions d'Ortega Smith generen "un perill" perquè "inciten terceres persones a l'odi cap als socialistes".

Aquest informe fa referència a unes declaracions del diputat d'extrema dreta del passat 4 d'octubre del 2019 a TVE.

Les 13 Roses, el nom col·lectiu amb què es coneix el grup de tretze noies d’entre 18 i 29 anys que van ser afusellades pel franquisme el 5 d’agost del 1939, haurien “violat, torturat i assassinat” segons va dir el secretari general de Vox al programa Los Desayunos de la televisió pública espanyola.

En concret, Ortega Smith va assegurar que es parla molt del cop d’estat feixista —ell s’hi va referir com “el alzamiento”—, “però no de la preguerra, dels cops d’estat promoguts pel Partit Socialista”, i va afegir que no es coneix prou la repressió feta des del bàndol fidel a la República.

En aquest sentit, Ortega Smith va indicar que no s’expliquen prou els episodis de tortures que van tenir lloc a les “txeques de Madrid” i en aquest punt va afirmar que membres de les 13 Roses “violaven, torturaven i assassinaven vilment”. “Van cometre crims brutals”, va sentenciar.

Després d'una allau de crítiques, Ortega Smith es va reafirmar en un missatge al seu compte de Twitter.