El nou Fiscal General de l'Estat Julián Sánchez Melgar mantindrà la línia seguida pel difunt José Manuel Maza contra els dirigents independentistes, un cop prengui possessió del càrrec al capdavant del ministeri Públic, segons ha informat aquest dimarts en la compareixença al Congrés per explicar el seu projecte. Melgar ha aclarit que no "criminalitzaria" cap posicionament ideològic, per bé que ha garantit una resposta "serena, però ferma i proporcionada" contra qualsevol acte de "menyspreu a la Constitució", com considera seria el cas de la reitreació dels "actes de desobediència".

"No arribem a entendre per què s'ha d'acomplir la llei en una part del territori i no en una altra" ha denunciat el nou fiscal de l'Estat en al·lusió al procés independentista. Això passa enmig dels judicis als membres del Govern destituït, i després de l'alliberament de sis consellers aquest dilluns, molts dels quals es presenten a les eleccions del 21-D. Melgar ha recordat "l'obligació" de la fiscalia de "defensar la legalitat constitucional", motiu pel qual no s'ha oposat a una reforma de la Constitució "pels procediments establerts" si és que algun territori tenia aspiracions sobiranistes.

Per bé que la majoria de grups ha participat del debat, les diputades més contundents quant a la causa catalana, però, s'han mostrat les representants d'ERC i el PDeCAT, Ester Capella i Lourdes Ciuró, en la denúncia a les càrregues policials de l'1-O i determinats casos de "catalanofòbia" que s'haurien denunciat als jutjats.

Capella ha assegurat que s'estava endegant una acció "pròpia dels règims totalitaris", en l'intent presumpte que s'acatés la Constitució per part dels presos del Govern destituït, com a requisit per ser alliberats cautelarment –al seu parer. Al respecte, la republicana ha recordat que a Espanya la Constitució espanyola no exigeix militància. De la mateixa manera, ha criticat la "persecució d'intencions i ideològica" que s'hauria posat de manifest quan la Fiscalia va fer pública una interlocutòria sobre els dirigents sobiranistes titulada "més dura serà la caiguda".

Ciuró ha parlat de "violació de drets humans, atacs a la integritat física, greu desproporció de l’ús de la força", en al·lusió a la forma com es va intentar interrompre el referèndum a través de la Policia i la Guàrdia Civil, sense que al seu parer això hagués estat perseguit per la fiscalia. En segon lloc, ha exposat "atacs a la privacitat" mitjançant entrades a domicilis i "vulneració del dret de reunió", així com d'expressió. "La comissió europea ha iniciat una investigació sobre si n'hi va haver per tancament de webs per part de la Guàrdia Civil" ha recordat sobre els actes previs a l'1-O.

"Guerra sense quarter"

Davant els dubtes sobre la presumpta politització de la Justícia espanyola, Melgar ha reivindicat la "plena separació de poders" entre executiu, legislatiu i judicial, a més de prometre que seria "inmune" a qualsevol consideració externa, sense al·ludir noms. Així les coses, el proper fiscal general, ha garantit una "guerra sense quarter" contra la corrupció i un suport contundent a "totes les actuacions de la fiscalia anticorrupció".