El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha fet aquest matí una declaració institucional, després de la presa de possessió de diversos fiscals i acompanyat de la cúpula de la carrera fiscal, en la que ha defensat amb contundència a la fiscal en cap provincial de Madrid, Pilar Rodríguez, i el fiscal de la Secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid, que va signar la denúncia per delicte fiscal i falsedat en document mercantil contra Alberto González Amador, parella d’Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid. Garcia Ortiz ha criticat amb duresa als crítics amb les actuacions dels fiscals madrilenys, ha assegurat que “no toleraré que cap fiscal hagi de suportar les conseqüències del funcionament transparent de la nostra institució” i que “no penso consentir que la fiscal en cap de Madrid o el fiscal encarregat del cas siguin pertorbats per exercir l'acció penal davant de la possible comissió de fets de naturalesa delictiva”.

L’origen, una nota de premsa

El fiscal general es refereix a la nota de premsa facilitada el 14 de març passat per la fiscalia provincial de Madrid en la que s'assegurava que la defensa de González Amador fa ser qui va proposar un acord de conformitat que implicava acceptar que havia comès dos delictes fiscals. Garcia Ortiz afirma que “la comunicació de la Fiscalia no contenia informació que pogués perjudicar el dret de defensa ni dades de caràcter confidencial que tinguessin cap incidència processal en un ulterior procediment judicial”. 

La Fiscalia de Madrid va confirmar en aquesta nota de premsa que "l'únic pacte de conformitat", amb reconeixement dels delictes fiscals, que ha existit a la investigació Alberto González Amador, parella d'Ayuso, era el proposat pel lletrat de l'investigat al fiscal el 2 de febrer del 2024, en contraposició al que havien publicat alguns mitjans i el mateix cap de Gabinet de la presidenta, que havien dit que va ser Fiscalia qui va proposar l'acord. En la nota difosa el 14 de març, la Fiscalia aclaria la seva actuació en relació amb la denúncia interposada per la Fiscalia Provincial de Madrid contra Alberto González Amador pels presumptes delictes de defraudació tributària i falsedat documental. Posteriorment, González Amador va anunciar que es querellava contra la fiscal en cap de Madrid per revelació de secrets.

Garcia Ortiz, que ha assegurat estar “informat dels esdeveniments i de la publicació del comunicat”, ha assumit l"la responsabilitat última d'aquesta nota de premsa" i ha advertit que no pensa "consentir que la fiscal en cap de Madrid o el fiscal encarregat del cas siguin pertorbats per exercitar l'acció penal davant la possible comissió de fets de naturalesa delictiva". Ha assenyalat, a més, que no tolerarà “que cap fiscal hagi de suportar les conseqüències del funcionament transparent” de la institució.

Complir amb el deute d'informar

“En conseqüència, serveixi aquesta declaració institucional com a suport als companys de la Fiscalia Provincial de Madrid, que no han fet sinó complir un deure d'informar veraçment la ciutadania amb absoluta transparència, prudència i dins dels marges i límits que marca el nostre ordenament jurídic i la Instrucció núm. 3/2005 de la Fiscalia General de l'Estat.  I, insisteixo, assumeixo institucionalment la responsabilitat última de la nota de premsa emesa per la Fiscalia Provincial de Madrid”, afirma Garcia Ortiz en el comunicat, que ha conclòs així: “Per acabar, vull destacar que la Fiscalia espanyola actua amb imparcialitat, objectivitat i neutralitat política absoluta en l'exercici de les seves funcions. I que cap ciutadà o ciutadana d'aquest país no rebrà un tractament diferent per motius aliens al procés. L'actuació del Ministeri Fiscal s'emmarca sempre dins de la llei, perquè fora de la llei no hi ha res”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!