El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha demanat apartar tots els magistrats del Tribunal Suprem que han d'estudiar el recurs de l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) contra la seva renovació i decidir si continua o no en el càrrec, atès que són els mateixos magistrats que ja van dir que havia actuat amb "desviació de poder" en proposar Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica. Fonts fiscals han confirmat que el fiscal general ha presentat un incident de recusació contra els cinc magistrats de la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa contra la seva designació al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat. La petició ha estat presentada per Álvaro García Ortiz a títol personal i no pas per l'Advocacia de l'Estat. 

Els magistrats que García Ortiz vol apartar són els mateixos que el passat mes de novembre van dictar una sentència que va tombar el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal togada del Suprem, i van acusar el fiscal general de "desviació de poder", ja que "la seva finalitat va ser assegurar a Dolores Delgado la seva promoció a la màxima categoria de la carrera fiscal". I que finalment, aquest dimarts van acordar anul·lar el nomenament de Delgado

Objectivitat en dubte

El fiscal general considera que els magistrats no poden ser objectius per valorar la seva continuïtat al capdavant del Suprem, una vegada que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el va considerar "idoni" precisament per aquella sentència del Suprem. A banda, García Ortiz també assenyala el cas del magistrat José Luis Requero, qui l'endemà d'aquella sentència contra Delgado va escriure un article al diari La Razón, on afirmava que "n'hi ha prou de fixar-se en el que ja és un Tribunal Constitucional i una Fiscalia General de l'Estat apesebrados". Precisament, per aquesta raó és que demana que el seu cas es revisi per altres magistrats que no tinguin pronunciament o referències contra ell. 

La Sala Especial compta amb 15 magistrats: el president interí del Suprem, està formada per cadascun dels presidents de les cinc sales de l'alt tribunal, els cinc magistrats més antics i els cinc més recents de cadascuna d'aquestes Sales. En cas que els magistrats recusats no s'apartin, la Llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) —en el seu article 227— contempla que serà la coneguda com a 'Sala 61', que haurà de pronunciar-se sobre la petició plantejada per García Ortiz. Entre les seves competències s'inclou la d'estudiar "els incidents de recusació del president del Tribunal Suprem o dels presidents de Sala, o de més de dos magistrats d'una Sala", tal com es produeix en aquest cas.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!