La Fiscal General de l'Estat, Maria José Segarra, ha valorat avui per primer cop tota la situació al Tribunal Suprem i el Consell General de l'Estat.

I ho ha fet a Catalunya, durant la seva primera visita oficial, i en un context previ al judici per l'1-O.

Sobre la renuncia de Manuel Marchena a presidir el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem, després de les filtracions dels missatges d'Ignacio Cosidó i del pacte entre PP i PSOE pel seu nomenament, la Fiscal General de l'Estat, Maria José Segarra, ha dit que "dins del context del que estem parlant d'independència judicial, em sembla oportú".

I sobre la decisió d'ajornar la renovació del CGPJ i del Tribunal Suprem, la troba "prudent".

Segarra ha apostat per "altres formes de selecció" dels membres del CGPJ que contribueixin a reforçar la imatge d'independència de la justícia i ha titllat d'"extraordinàriament prudent" que es paralitzi "i es deixi per a un moment posterior" l'elecció dels membres de l'òrgan de govern dels jutges.

La Fiscal General de l'Estat ha assegurat que una de les funcions de la Fiscalia és "la defensa de la independència judicial", per la qual cosa ha dit que sempre estarà "al costat de qualsevol iniciativa que pretengui reforçar aquesta imatge de confiança i independència que ha de tenir la societat en la seva justícia".

"Si es plantegen altres formes de selecció per a l'elecció dels vocals del Consell, benvingudes siguin, tot des del respecte als àmbits de competència i a les decisions personals d'institucions i persones", ha recalcat la fiscal general de l'Estat.

Segarra creu que la independència judicial no està "en absolut en perill a Espanya", però ha apostat per posposar l'elecció dels vocals del CGPJ, "si hi ha hagut un context en què això pot estar en dubte".

En aquest sentit, la fiscal general ha asseverat que la renúncia de Marchena obeeix a "posicions personals molt respectables", però que li sembla "oportú" dins d'aquest "context" garantir la imatge d'independència de la justícia davant la societat.