La fiscal Pilar Fernández Valcárcel ha demanat al Tribunal Suprem que desestimi totes les al·legacions que ha presentat la defensa del president Quim Torra perquè no se l'inhabiliti. Així doncs, Fernández considera que han de quedar en paper mullat totes les explicacions que ha donat prèviament Gonzalo Boye sobre el dret a emparar-se en la justícia europea i el fet d'estar "jutjant un fet polític", i no jurídic, tal com ha remarcat en més de tres ocasions l'advocat del president. La fiscal ha estat força il·lustrativa: "(Boye) estira i adapta les lleis a la seva conveniència. És legítim, però no assumible". 

A més, Fernández Valcárcel reitera l'autoritat de la Junta Electoral Central (JEC) per demanar responsabilitats jurídiques, ja que la incidència i la presa de decisions d'aquest òrgan es va produir en un "període electoral". Així doncs, posa l'accent en el moment concret en què es va produir el fet de penjar la pancarta de "Llibertat presos polítics" com un dels arguments més essencials perquè Torra acabi inhabilitat.

D'altra banda, sense citar on s'explicita, assegura que "l'Estatut no acull cap responsabilitat en l'àmbit electoral", tot i que és potestat del president de la Generalitat convocar i desconvocar les eleccions. A més, tal com recullen els estatuts de la JEC, es defineix únicament com una junta "administrativa", i afegeix: "La llei atribueix precisament a la JEC la competència per resoldre les disposicions establertes".

Amb la mirada posada a Europa, Boye ha incidit en la importància del Tribunal de Justícia Europea per entendre les normes democràtiques de tota la Unió Europea. Fernández Valcárcel no ha volgut entrar en els arguments i s'ha quedat amb l'enunciat, clar i rotund: "No hi ha cap mena de dubte sobre la norma comunitària, per tant, totalment desestimat".

La fiscal Pilar Fernández Valcárcel ha estat l'encarregada de revisar la condemna i la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència. La fiscal va començar la seva carrera en plena Transició, l'any 1978, a Bilbao com a advocada. L'any 1993 va ser nomenada fiscal del Tribunal Suprem i, des del 2004, fiscal de Sala especialitzada en temes de víctimes del terrorisme. Des del 2012 treballa per la protecció dels interessos de les víctimes en el procés penal.