La Fiscalia Anticorrupció tanca files amb el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, instructor del cas Volhov, sobre el suposat finançament il·legal de l’independentisme català. El fiscal Anticorrupció Ricardo Sanz-Gadea s’ha oposat a donar suport a la recusació del magistrat presentada per Gonzalo Boye, advocat de Josep Lluís Alay, director de l’oficina del president Puigdemont i un dels investigats en el cas Volhov, segons han confirmat fonts de la Fiscalia a ElNacional.cat, aquest dimecres. En concret, el fiscal demana que s’inadmeti l’incident de recusació per “la seva absoluta falta de consistència” i perquè considera que no concorre la causa de la recusació al·legada i una de les recollides per la llei: que l’instructor té “un interès directe o indirecte en el plet”.

En concret, Boye ha demanat que el jutge Aguirre sigui apartat del cas Volhov per haver donat una entrevista sobre aquesta instrucció oberta a la televisió pública alemanya. "És una manca absoluta d'imparcialitat", va denunciar Boye i va exigir que un altre jutge d’instrucció assumís la investigació. En la causa central de Volhov, hi ha diverses acusacions populars (Societat Civil Catalana, Catalunya Suma por España, Impulso Ciutadado, Asociación de Juristas Constitucionalistas por les Llibertades) que segurament també donaran suport al magistrat, que ara haurà de pronunciar-se sobre aquesta reclamació, que s'espera que no accepti. Per això, és molt probable que l’advocat d’Alay i Puigdemont presenti un recurs perquè Aguirre sigui apartat, i serà l’Audiència de Barcelona qui ho haurà de resoldre.

La investigació, prorrogada

El jutge Aguirre va comunicar la pròrroga del cas Volhov sis mesos més per ampliar la investigació d’una suposada trama russa que volia donar suport a Puigdemont el 29 de gener passat, el mateix dia que intervenia en una televisió i explicava el cas. Per això, en l’escrit de recusació, el penalista exposava que es va difondre pel canal de la televisió pública alemanya una entrevista preenregistrada amb el magistrat Aguirre en què, “sense la més mínima aparença d’imparcialitat ni pudor, es permet, entre altres coses, parlar d'una resolució que va fer aquell mateix dia”, en la qual va prorrogar sis mesos més la investigació del cas Volhov, en la qual s’investiga els contactes d’uns exdiplomàtics russos amb el Govern de Puigdemont. És a dir, que hauria avançat a la televisió una resolució pendent de comunicar a les parts.

Tot i certes discrepàncies expressades en la instrucció del cas Volhov, la Fiscalia Anticorrupció, però, considera que el jutge Aguirre no ha perdut l’aparença d’imparcialitat exigida a tot magistrat.

La llei fixa que mentre es resol la recusació d'un magistrat, la causa ha de ser aturada fins al seu aclariment. Amb tot, el magistrat ha demanat recentment al seu homòleg a l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, que si rep uns informes que va fer la policia espanyola sobre espies russos que haurien passat per Barcelona, que els hi remeti. Inicialment, la petició va ser feta per l'advocat Josep Maria Fuster-Fabra al jutge del cas Tsunami Democràtic, on representa a dos agents de la policia espanyola ferits a les protestes del 2019, després de la sentència del procés. Fuster-Fabra també està en el cas Volhov com a acusació popular amb una de les entitats unionistes personades.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!