No hi ha cap fet delictiu. Per ara. El Fiscal Superior de Catalunya ha arxivat quatre denúncies presentades per la presidenta de l’Asamblea Escuela Bilingüe (AEB), el sindicat Manos Límpias i de dos particulars més contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, per la polèmica de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ordena aplicar el 25% de castellà en tots els centres educatius del país, amb un termini de dos mesos, a comptar des de mitjan gener. En una resolució, feta pública avui, el fiscal superior Francisco Bañeres, exposa que no hi ha cap prova ni indici que el president i el conseller donessin "cap instrucció o incitessin a coaccionar o amenaçar" als pares de l’alumna de l’escola Turó del Drac, a Canet de Mar, que van demanar que a la classe de la seva filla es donés el 25% de castellà, i el TSJC li va donar la raó. “La resolució  judicial es va complir de forma puntual”, indica el fiscal.  Hi afegeix que les expressions de tots dos càrrecs públics estan emparades en la “llibertat d’expressió”. També hi  precisa que  el fiscal  del servei de delictes d’Odi i Discriminació de Barcelona, sí que manté oberta una investigació per aclarir si van haver piulades amenaçadores o delictives contra la família de Canet de Mar i, per ara, avança que “no hi ha autoritats”.

En el decret d’investigació i arxivament,  el fiscal Superior també descarta que el conseller Gonzàlez Cambray hagi comès un delicte de prevaricació administrativa ni un de desobediència a autoritat judicial, quan va enviar la carta a tots els directors dels centres educatius de Catalunya, en  la qual els assegurava que no havien de fer cap canvi en el model lingüístic del centre, malgrat que el Suprem, com que no va admetre el recurs de la Generalitat, va fer ferma la sentència del TSJC que obliga el 25% de castellà. La carta que el conseller tramet el 24 de novembre passat als directors “conté una sèrie de proclames de caràcter polític, és  absolutament inane i no produeix cap efecte en el pla administratiu”, sosté el fiscal superior. Pel que fa a les accions que s’atribueixen al president Aragonès, el fiscal  considera que són “inconcretes” i residuals". Caldrà veure  què passarà amb els directors dels centres educatius si s'oposen a l'aplicació del 25% de castellà en els seus centres.

 

“Cap discriminació”

Pel que fa a la suposada pressió viscuda en el centre de Canet de Mar, el fiscal Bañeres exposa que “no consta que cap alumne del Turó del Drac ni cap altre alumne de la comunitat autònoma hagin sigut discriminats en prestació del servei públic educatiu per part dels directors de centres afectats, i els serveis centrals d’educació s’han donat puntual  compliment a la totalitat de resolucions judicials dictades”. Amb tot, assegura que els missatges enviats a Twitter i des del compte “El Turó en català” té informació “torcitera” i poc respectuosa, i s'està investigant.

Pel que fa a l’ordre del 25% del castellà a una classe d'infantil de l’escola de Canet de Mar, el fiscal recorda que l’11 de novembre de 2021, la secretaria general del Departament d’Educació va dictar una resolució en la qual “ordenava  donar compliment a la resolució judicial dictada”,  sense que consti cap objecció des del tribunal. El president Aragonès va assegurar que la sentència del 25% del castellà era “el 155 educatiu”.