La Fiscalia demana 5 anys de presó per cada un dels ultres que van apallissar un jove independentista durant les protestes postsentència. El 17 d'octubre del 2019 les protestes van prendre un gir. Com a rèplica de les mobilitzacions independentistes contra la sentència del judici del procés, col·lectius ultres i feixistes van començar a convocar concentracions. Una d'elles, la que va acabar pitjor, és la de la plaça Artós, que es va anar movent per la ciutat de Barcelona fins a col·lisionar amb les concentracions independentistes.

Aquell 17 d'octubre la policia va donar per desconvocat l'operatiu quan semblava que les manifestacions havien acabat. Però va ser en aquest punt que un grup de 4 joves ultres, i un cinquè, menor d'edat, que no està en aquesta causa, es van enfrontar directament amb un jove d'ideologia contrària. El van apallissar brutalment al mig del carrer sense cap motiu aparent. 

Els mòbils dels veïns de la zona van enregistrar la brutal agressió, fet que ha servit ara per instruir tot el cas i portar els 4 joves majors d'edat al banc dels acusats. El fiscal és dur i contundent en la seva exposició dels fets i demana per a cada un dels acusats 5 anys de presó. Encara que no tinguin antecedents, per tant, hauran de complir la condemna entre reixes, si la sentència acaba recollint la consideració del ministeri públic. 

El fiscal de delictes d'Odi de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, és contundent en el seu relat i amb la seva petició de penes. Al marge dels 5 anys de presó, demana "prohibició d'acostament en un radi de 1.000 metres a la persona de JB, qualsevol que sigui el lloc en què es trobi, inclòs el seu lloc de residència i treball, així com prohibició de comunicació amb ell per qualsevol mitjà o procediment, tot això per temps de 5 anys superior a la pena de presó que s'imposi"; pena de prohibició d'acudir o assistir a manifestacions o concentracions públiques a la ciutat de Barcelona; i unes indemnitzacions de "2.800 euros per les lesions causades, 8.000 euros per l'estrès posttraumàtic derivat d'aquests fets i 6.000 euros pels danys morals inherents als mateixos fets".

 

 

El fiscal descriu en l'escrit d'acusació amb pèls i senyals com va ser l'agressió: "Armats majoritàriament amb objectes contundents com pals, tubs metàl·lics, pedres i banderes amb pal de fusta, circumstància sobradament coneguda i de perillositat que era acceptada per tots ells, cobrint el seu rostre per impedir o dificultar la seva identificació, van aconseguir, en la confluència dels carrers Balmes i Rosselló d'aquesta ciutat a un noi jove anomenat JB, de 23 anys d'edat, el qual van vincular amb el moviment independentista i a per tant el van considerar "enemic" a abatre, moguts per la seva profunda animadversió a la ideologia que li van atribuir i amb voluntat manifesta de menyscabar la seva integritat física, aprofitant l'avantatge que els conferia la seva composició numèrica, el van abatre de manera ràpida i conjunta en una autèntica massa d'assetjament, fent-li perdre l'equilibri molt ràpidament al rebre un fort cop per part de l'acusat JD.MV amb el tub metàl·lic que portava i que va provocar la seva caiguda a terra on van continuar agredint-lo despietadament amb els objectes anteriorment descrits amb els quals anaven proveïts, entre els quals també el pal d'un metre de longitud amb una bandera amb la creu de Borgonya i l'àguila bicèfala que des de la plaça Artós ja portava l'acusat MRC, i mentrestant tots ells li clavaven reiteradament puntades de peu i cops de puny en diverses parts del cos. Només van cessar en la seva actitud quan van acudir altres persones en auxili de la víctima". 

 

 

 

Els fets van tenir lloc a la confluència dels carrers Balmes i Rosselló, després que desenes de persones van fer salutacions nazis i van cantar el Cara al sol, mentre portaven banderes preconstitucionals, franquistes i supremacistes. També van encendre bengales i van intentar trencar el cordó policial que els separava d'una altra concentració de grups de signe contrari. Més tard, diferents grups d'ultres van marxar de la plaça Artós i es van adreçar cap als Jardinets de Gràcia. Pel camí van cridar salutacions feixistes i van agafar objectes contundents dels contenidors. Diversos vianants van fugir per temor a ser agredits. Segons la Fiscalia, "els efectius d'ordre públic es van veure sobrepassats pels manifestants i fins i tot van arribar a tenir-hi enfrontaments".

Buscaven persones independentistes per agredir-les, amb caputxes, banderes, pals i barres de ferro. "Van anar per la ciutat sense cap tipus de control policial", continua el ministeri públic. Un grup de deu, entre els quals hi ha els quatre processats i un menor que està en un altre procediment, van acabar agafant un jove de 23 anys i el van apallissar. Primer el van fer caure amb un tub metàl·lic i ja a terra el van agredir "despietadament" amb diferents objectes, puntades peus i cops de puny. Només van parar quan es van apropar altres persones a auxiliar-lo.

Dos dels processats, que van estar dos mesos en presó provisional, han estat implicats ja en altres incidents relacionats amb enfrontaments amb independentistes. Dos d'ells, a més, segueixen a les xarxes socials grups d'ultradreta i neonazis.

La víctima va trigar 50 dies a curar-se i té simptomatologia de trastorn per estrès posttraumàtic. A més dels cinc anys de presó, la Fiscalia també demana que se'ls prohibeixi manifestar-se durant cinc anys més i que paguin al jove agredit una indemnització de 16.800 euros.