El pal i la pastanaga. És el que ha exhibit el representant del ministeri fiscal en el final del judici a tres joves, a qui inicialment demanava elevades penes de presó per haver participat en la manifestació contra la sentència dels presos polítics a la delegació del govern espanyol el 2019, aquest dijous a l’Audiència de Barcelona. El fiscal ha assegurat que “no perseguia manifestants, sinó el seu comportament violent” i ha confirmat que rebaixa la pena a dos d’ells perquè han admès que van cometre actes violents, qualificats en els delictes de desordres públics i d'atemptat contra l’autoritat. “No vull truncar els projectes vitals d’aquestes persones i no m’oposaré a la suspensió de la condemna”, ha declarat el fiscal, referint-se a Joan, que ha acceptat una condemna de 2 anys i 4 mesos de presó, enfront dels 7 anys i 9 mesos inicials que li demanava; i a Marc, que ha acordat 9 mesos de presó, rebaixat de 2 anys i 4 mesos.

Per contra, el fiscal ha mantingut l’elevada pena que demanava per a Andrea —que en aquests anys ha transicionat a persona no binària i Dren és el nom que ha triat—, l’única persona que no ha acceptat un pacte amb la Fiscalia. El fiscal només li ha rebaixat un mes la petició de la condemna, que se situa en 4 anys i 8 mesos de presó, i ha assegurat que “només” li aplica una acusació jurídica-tècnica, però força elevada amb agreujants i sense atenuants perquè no ha confessat la seva culpabilitat, com els altres dos. L’advocada de Dren, Norma Pedemonte, ha demanat la seva absolució en assegurar que no hi ha prova contra ell, més que la declaració dels dos agents dels Mossos, que el van detenir.

La protesta a la Delegació del govern espanyol

Els fets van passar la tarda nit del 15 d’octubre de 2019, davant la delegació del govern espanyol, al carrer Mallorca de Barcelona. Era l’endemà de la gran mobilització ciutadana, convocada per Tsunami Democràtic, que va bloquejar durant hores els accessos a l’aeroport del Prat, per protestar contra les elevades penes de presó imposades pel Tribunal Suprem als 9 líders socials i polítics catalans. Segons el relat del fiscal, admès per dos dels tres joves, es va convocar la segona manifestació de protesta davant l’edifici de l’executiu espanyol, protegit per tanques i per agents dels Mossos d’Esquadra, als quals se’ls va tirar tota mena d’objectes. Marc i Joan van tirar objectes i també es van resistir a la seva detenció, segons el relat del fiscal, que han admès per evitar la seva entrada a la presó. A banda, Marc va fer un procés de justícia restaurativa amb dos dels agents a qui hauria lesionat, a més d’indemnitzar-los.

De l’actuació de Dren, que va estar un mes a la presó de dones Wad-Ras, hi ha versions contradictòries. Cap dels tres joves ha fet ús del dret a la darrera paraula al final del judici, a la secció 22 de l’Audiència de Barcelona. Tots tres joves van ser dels primers a ser tancats en centres penitenciaris de forma preventiva i fins a quatre setmanes, i encara no havien passat les grans mobilitzacions i aldarulls de plaça Urquinaona.

Dues versions oposades

A l’inici de la vista, ha declarat un agent dels Mossos d’Esquadra, que ha explicat que aquella tarda custodiava l’edifici espanyol amb altres policies i que es movia en un espai d’uns 30 metres, ja que feia tasques de comandament perquè els manifestants no superessin les tanques. Ha assegurat que els manifestants els tiraven objectes de tota mena, i que Dren li va tirar pedres i dues d’elles li van impactar, una al casc i l’altra a l’armilla. “La vaig tenir davant més d’una hora i sabia que era ella”, ha declarat l’agent, que ha explicat que va detenir Dren quan va caure a terra, i que “es resistí molt i feia escarafalls”. Ha afegit que un cop a la zona policial va tirar a terra Dren “perquè no es fes mal i per emmanillar-lo”, moment en què va picar a terra amb un genoll i va patir contusions. Per aquesta acció, el fiscal acusa Dren d’un delicte lleu de lesions a l’agent, i demana que sigui condemnat a pagar 160 euros de multa, i a indemnitzar l’agent amb 750 euros. El manifestant no li va provocar la lesió, ha admès l’agent, a preguntes del president del tribunal, el magistrat Juli Solaz.

Un segon agent, dins una furgoneta, que feia tasques de megafonia perquè els manifestants desistissin de les accions violentes, ha detallat que va sortir del vehicle en veure que l’agent i Dren eren a terra, i va ajudar a “arrossegar-la” fins a la zona segura de la policia. “No va obeir i no es va comportar correctament”, ha assegurat l’agent. Cap dels dos agents van veure que Dren tenia una ferida amb sang a la zona lumbar esquerra, on li van posar dos punts de sutura, com ha ratificat un forense.

Per contra, Dren ha declarat al tribunal que va anar a la manifestació en protesta contra la sentència del Suprem amb un amic, Adrià, que ha declarat al tribunal que Dren “portava només menjar” a la motxilla que li van comissar. Dren ha contestat a les preguntes de totes les parts, i ha negat que tirés llambordes als agents, tot i que ha reconegut que “des de darrere” es tiraven objectes al cordó policial. Ha afegit que volia marxar de la zona, i que les empentes de la gent el  van dur a la primera línia, davant la policia, i quan agents dels Mossos van fer una primera carrega, va caure a terra i després el van detenir. “Només cridava perquè em feien molt mal, sobretot a la zona del pit esquerre”, ha declarat Dren.

El delicte de desordres, no modificat

No obstant això, el fiscal no s’ha cregut la versió de Dren i només ha donat com a bona la versió de l’agent, amb la qual, sense cap prova més, ha fonamentat la seva acusació. En el cas del delicte de desordres, el fiscal ha assegurat que li aplica el delicte antic, ja que era el que estava en vigor en el moment dels fets, i ha assegurat que li és més beneficiós que el nou delicte pactat per ERC i el PSOE, en aplicar-li un agreujat d’usar objectes perillosos, com són les llambordes. I, només li ha rebaixat la petició de pena inicial de 18 mesos a 17 mesos de presó. La mateixa agreujant ha aplicat al delicte d’atemptat contra l’autoritat i ha recriminat al jove que no marxés de la zona quan la protesta es va tornar violenta. “No va rebutjar la violència i la seva acció va ser activa, continuada i protagonista”, ha declarat el fiscal.

L’advocada de Dren ha mostrat la seva sorpresa perquè el fiscal no expressi la seva comprensió pel seu projecte vital, com amb els altres dos joves, i que no apliqui la reforma del delicte de desordres públics, en el qual desapareix l’agreujant d’actuar en una manifestació, com li demana el fiscal. També ha assegurat que no hi ha proves contra Dren, més que el testimoni del mosso. “On són les llambordes? Es basa una acusació en la suposició que anava a buscar pedres?”, ha preguntat Norma Pedemonte, que ha afegit que en el vídeo de la detenció de Dren, no se’l veu fent oposició, com sostenen els dos agents. I “davant els dubtes, és obligat la seva absolució”, ha conclòs, sense oblidar, que el jove va passar un mes i mig tancat a la presó de dones de Barcelona.