La criticada reforma del Codi Penal, acordada pel PSOE, Podem i ERC, també té certs beneficis. La Fiscalia de Barcelona ha rebaixat el càstig demanat a un independentista català per les mobilitzacions contra la sentència del procés, en aplicar per primera vegada la modificació del delicte de desordres públics. Inicialment, li demanava 3 anys i 7 mesos de presó i li ha rebaixat a 1 any i 9 mesos en considerar que el nou redactat del delicte de desordres públic li és més beneficiós, segons fonts de la Fiscalia de Barcelona. En concret, li demanava aquesta elevadíssima pena per haver actuat emparat dins una manifestació (Art.557 bis 3), supòsit que actualment no es recull en el delicte bàsic de desordres si s’actua de forma individual, i la seva pena va d’1 a 6 anys de presó.  A més, li ha rebaixat la petició del delicte de danys d’1 any i 3 mesos de presó a tres mesos en haver pagat la responsabilitat civil.

El processat ha acceptat aquesta rebaixa substancial de la condemna, que ha passat de 4 anys i 10 mesos a 2 anys de presó, en una vista que s’ha fet a la secció desena de l’Audiència de Barcelona aquest dimarts. En ser una condemna no superior als dos anys, el fiscal ha demanat que se li suspengui l’entrada a presó per un termini de tres anys. Mesura acceptada pel tribunal.

Cremar una paperera

En l’escrit d’acusació, la Fiscalia exposa que l’encausat va participar en una multitudinària manifestació convocada el 19 d’octubre de 2019, i que des d’una setmana abans es repetien a la zona de la Via Laietana i contra la Prefectura de la policia espanyola per mostrar el rebuig ciutadà a la condemna del Tribunal Suprem als líders socials i polítics catalans, feta pública el 14 d'octubre.

Detalla que hi havia un cordó policial d’uns 500 policies, i que els manifestants van muntar barricades i els llençaven objectes, i que l’acusat, va anar acompanyat amb uns menors d’edats i “emparant-se en la manifestació” va “alterar la pau pública”. En el relat de fets, s’exposa que un ciutadà va alertar la Guàrdia Urbana que a la plaça Ramon Berenguer el Gran l’encausat cremava una paperera, valorada en 207 euros, quantitat que va ser abonada per al processat a l’Ajuntament de Barcelona, i això és valorat per reduir-li la petició de pena.

La reforma del Codi Penal ha estat criticada per entitats catalanes perquè s’ha afegit un supòsit agreujat, que té una forquilla dels 3 als 5 anys de presó, fet que implica una entrada segura a un centre penitenciari. Abans de la reforma, la pena en els casos agreujats anava d’entre 1 a 6 anys de presó. També s’ha criticat que ara es penalitza més l’ocupació d’espais.

La manifestació contra el govern espanyol per la cimera amb França, aquest dijous a Barcelona, serà la primera amb la reforma penal en vigor.