Un malson tancat. Dos dels tres joves, que van passar un mes en presó preventiva per manifestar-se contra la sentència dels presos polítics, el 15 d’octubre de 2019, han arribat a un acord amb la Fiscalia i accepten un càstig que no els implica tornar a trepitjar un centre penitenciari. L’acord s’ha verbalitzat aquest dimecres, a la secció 22 de l’Audiència de Barcelona. En concret, Joan, a qui la Fiscalia li demanava 7 anys i 9 mesos de presó pels delictes d’atemptat contra l’autoritat i de desordres, ha acceptat una condemna de 2 anys i 4 mesos, i com que cap dels dos delictes, per separat, supera els 2 anys, evita la presó. Marc, que s’enfrontava a 2 anys i 7 mesos de presó i que va demanar participar amb un procés de Justícia Restaurativa amb dos agents dels Mossos- a qui està indemnitzant amb 10.000 euros-, ha acceptat 9 mesos de presó. Per la seva part, Dren, a qui la Fiscalia demana 4 anys i 9 mesos de presó, no ha acceptat un acord, i el judici seguirà dijous només per a ell.

En l’inici del judici, el president del tribunal, el magistrat Juli Solaz, ha reclamat a l’advocat de la Generalitat que indiqués a quins agents dels Mossos representa perquè “ni la sala ni la llei permeten les acusacions anònimes”. S’ha fet una pausa perquè ho aclarís, i al final, el tribunal ha resolt que es retirava l’acusació particular de la Generalitat, i se li ha deixat continuar en el judici per la responsabilitat civil que es reclama per als agents que van patir lesions. Solaz ha renyat l’advocat, per no haver fet correctament la seva personació, i fins i tot ha assegurat que el jutge d’instrucció li ho hauria d’haver exigit, en enviar el cas a judici. Un fet excepcional.

La protesta a la Delegació del Govern

“Sí ho accepto.” Han admès Joan i Marc davant del tribunal de la secció 22 de l’Audiència de Barcelona per ratificar l’acord amb el representant del ministeri fiscal.  Això implica que accepten judicialment el relat dels fets de la Fiscalia, malgrat que en el fons no el comparteixen. Joan, Marc i Dren són els primers joves de la vintena de persones que van estar en presó preventiva per les mobilitzacions contra la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics, i els familiars ho van viure com un escarment perquè els van detenir l’endemà de la gran mobilització a l’aeroport de Barcelona, convocada per Tsunami Democràtic.

Així, segons la versió de la Fiscalia, els tres joves, que no es coneixien entre ells, van participar en la convocatòria de la protesta davant de la seu de la Delegació del govern espanyol, al carrer Mallorca de Barcelona, la tarda del 15 d’octubre de 2019, on alguns dels manifestants van tirar pedres, ampolles de vidre i tanques contra els agents. I el fiscal sosté que Joan i Marc van tirar objectes i que després en ser detinguts, s’hi van resistir i van causar lesions lleus a agents.

Per això, Joan ha acceptat 12 mesos de presó per un delicte de desordres públics i 16 mesos de presó per un delicte d’atemptat contra l’autoritat i indemnitzar un agent dels Mossos amb 600 euros. Per la seva part, Marc assumeix un total de 9 mesos de presó i una elevada indemnització perquè un dels dos agents va haver de ser operat.

Una condemna per Tsunami

No és el primer cop que joves manifestants amb elevades peticions de presó accepten un pacte amb la Fiscalia, en arribar a judici. El novembre passat, Eduard, un jove de Lleida i estudiant d’Enginyeria Química a Barcelona, s’enfrontava a  9 anys de presó i al final va acceptar una condemna 3 anys i 4 mesos per haver participat en la protesta de Tsunami Democràtic a l’aeroport del Prat, el  14 d’octubre de 2019.  I es va demanar la suspensió de la seva entrada a presó perquè els dos delictes individualment no superen els 2 anys, que és el mínim per entrar-hi.