Francisco Bañeres i Concepción Talón, la nova cúpula de la Fiscalia catalana i la de Barcelona, han pres possessió del càrrec en un acte presidit pel fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar. Sánchez Melgar s'ha referit als atemptats d'aquest estiu i ha proclamat "l'alegria i la convivència sempre tornen" i no ha fet cap referència a res que pogués deixar intuït que parlava del procés.

Bañeres Melgar Concepcion Talon Fiscal - Sergi Alcàzar

Francisco Bañeres, Julián Sánchez Melgar i Concepción Talón / Foto: Sergi Alcàzar

Tots els fiscals reunits a la seu del TSJC en un acte institucional en mig de l'ofensiva judicial pel referèndum i les negociacions, encara a mig embastar, per a la investidura. En un acte sense consellers de la Generalitat intervinguda i amb Enric Millor representant el govern espanyol, Francisco Bañeres ha pres possessió del càrrec recordant José María Romero de Tejada, mort a finals de l'any 2017.

En un discurs, mig en català i mig en castellà, i sense sorpreses, Bañeres ha fet un cant a la Constitució: "Assumeixo la direcció de la Fiscalia amb compromís ple de servei a la Constitució i a l'estat de dret".

Sense referències explícites al moment polític que viu Catalunya i els processos oberts a l'entorn del referèndum, el nou fiscal en cap de Catalunya només ha passat per sobre "la incertesa, desassossec i un retrocés en les relacions socials i econòmiques" que provoquen els qüestionaments de l'acció de la justícia.

Bañeres ha proclamat un "ministeri fiscal fort" per tenir un impacte directe en la justícia i ha dibuixat que "la Constitució no pot ser concebuda com un límit. És progrés, garantia i seguretat" i ha remarcat que "no és possible concebre la justícia sense legalitat".

El nou fiscal en cap de Catalunya ha fet la seva llista de prioritats passant per la delinqüència comuna fins a la corrupció.

Concepción Talón, la nova fiscal en cap de Barcelona, ha pres possessió del seu càrrec agraint el suport del fiscal general de l'Estat i de la seva predecessora Anna Maria Magaldi, que l'ha apadrinat, i de qui ha elogiat la seva tasca al capdavant de la Fiscalia de Barcelona durant els darrers 5 anys.

Concepcion Talon Anna Magaldi Fiscal Barcelona - Sergi Alcàzar

Concepción Talón, la nova fiscal en cap de Barcelona somrient al costat de la seva predecesora, Anna Maria Magaldi / Foto: Sergi Alcàzar

Talón ha fet un discurs exposant que el "compromís de la Fiscalia es mantindrà ferm en el seu marc legal, la Constitució i l'estat d'autonomia" i ha fet una proclama a favor de la "defensa dels drets dels ciutadans i de l'interès públic".

La nova fiscal en cap de Barcelona ha passat de puntetes per sobre el procés judicial de l'1 d'octubre justificant que la petició de mesures cautelars per part del ministeri públic és "només per respecte a la llei". "En el compliment de la llei hem d'estar compromesos tots, en primer lloc els poders i administracions públiques", ha dit i ha conclòs llançant el seu objectiu: "preservar la llei i defensar els drets dels ciutadans".