Resposta duríssima. La resolució del Tribunal Comptes per revocar el vet que ell mateix havia imposat als avals de l'Institut Català de Finances (ICF), presentats pels presidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i altres exalts càrrecs del Govern per cobrir els 5,4 milions d'euros fixats com liquidació provisional per l'acció exterior del Govern del 2011 a 2017, recull termes molt durs contra la negativa a acceptar-los de la delegada instructora, Esperanza Garcia. Afirma que la resolució que els va rebutjar com a garantia "té mancança de contingut jurídic en expressar un procés deductiu, irracional o absurd per estar construït sobre una premissa errònia, que és l'atribució de funcions judicials." Així consta a l'esborrany d'interlocutòria preparat per la consellera María del Rosario García, que va assumir la ponència quan tant ella com el seu company de secció, Diego Íñiguez, van rebutjar el text que havia preparat la ponent original, Rebeca Laliga, partidària de ratificar la negativa a acceptar la garantia de l'ICF.

El document explica en 32 pàgines per què s'han d'estimar els recursos de les defenses dels càrrecs catalans, i, per tant, admetre com a fiances els avals del Govern, recollits en un decret llei, confeccionat pel Departament d'Economia, encapçalat per Jaume Giró. En elles són contínues les crítiques a les conclusions a les quals va arribar la instructora, que a diferència d'ells no és elegida per les Corts, sinó que és treballadora del Tribunal de Comptes. Es poden llegir expressions com "erra la instructora quan s'atribueix la declaració" de l'existència de "dol o culpa" en l'actuació dels encausats, el que impossibilitaria fer ús dels avals, segons ha avançat avui El Periódico de Catalunya.

Procés

En la resolució, s'assenyala que "la seva argumentació és incorrecta i ho és perquè la interpretació que duu a terme del decret llei" del Govern amb el qual es van habilitar els avals "incorre en errors manifestos", com que la delegada instructora va realitzar "una espiga d'articles en escollir només alguns o part d'ells i obviar-ne d'altres o el seu total enunciat" d'acord amb la decisió que anava a adoptar. I, per si això no fos suficient, afirma que "els que escull no estan correctament interpretats ni llegits en la seva integritat". Com a colofó, insisteix: "S'ha incorregut, tant en la premissa com en el desenvolupament argumentatiu, en un error patent de tal índole que no pot ser consagrat per aquesta sala".

La causa de l'1-O, amb una fiança ja dipositada de 4,2 milions d'euros, i la d'Exteriors, amb 5,4 milions d'euros, es jutjarà de forma conjunta. Ara la fiscalia ha d'informar si manté l'acusació contra 34 excàrrecs polítics, o la rebaixa a onze, com ha realitzat recentment Societat Civil Catalana. En concret, la demanda de Societat Civil Catalana va dirigida contra: els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, el llavors vicepresident Oriol Junqueras, les conselleres Dolors Bassa, Clara Ponsatí i Neus Munté, i els consellers Toni Comín, Jordi Turull, Raül Romeva, Lluis Puig i Francesc Homs. L'entitat espanyolista ha exclòs l'exconseller Andreu Mas Colell, que inicialment va haver d'avalar amb el seu patrimoni.