La reforma del delicte de desordres públics -pactada entre el PSOE, Podem i ERC, i inicialment pensada per reduir el càstig- continua sense agradar a la Fiscalia. Almenys, és la tercera vegada que en un judici un fiscal prefereix aplicar el delicte de desordres antic per mantenir la petició d’elevades penes de presó a independentistes catalans.  Aquest ha estat el cas del judici a quatre joves independentistes, a qui els demana d’entre 4 a 7 anys i mig de presó, acusats de tirar pedres a agents de la policia en la protesta del 16 d’octubre de 2019, contra la sentència del Tribunal Suprem als líders catalans, que ha finalitzat a l’Audiència de Barcelona, aquest dimarts. Mario, Roger i Carla han declarat, només als seus advocats, que van anar a la manifestació, però que no van protagonitzar cap desordre, mentre Manel (que viu amb la Carla), ha detallat que va ser detingut quan sortia d’un cibercafè, al carrer Fontanella. Els advocats dels quatre joves han demanat la seva absolució perquè participar en una manifestació “no és delicte”.

En la vista, la fiscal ha informat de forma genèrica que en el moment dels fets estava en vigor el Codi Penal anterior, i per això els aplica el delicte de desordres públics anterior a la reforma que va entrar en vigor el desembre passat. Normalment, s'aplica el Codi Penal que més beneficia a la persona. A més, també ha mantingut que se’ls apliqui l’agreujant de disfressa perquè la pena sigui més elevada. Ha assegurat que  “cal emmarcar els fets en el context, amb el CDR de Barcelona, que convoca la concentració, i es produeixen algarades, per la condemna d’uns independentistes”.

En concret, demana que Roger, Carla i Manel siguin condemnats a 4 anys de presó, mentre que Mario a 7 anys i mig de presó, en aplicar-li també el delicte de danys per incendi, i que només ell pagui els 7.900 euros que l’Ajuntament de Barcelona ha taxat la crema de sis contenidors d’escombraries. I inclou els desperfectes en un caixer automàtic, tot i que una responsable no va aportar cap factura ni el cost.

Acusació “sense proves”

La secció tercera de l’Audiència de Barcelona també ha escoltat els informes dels advocats defensors dels quatre joves, que s’han centrat a destacar que no s’han provat les greus acusacions, i malgrat això, la fiscal ha mantingut la petició d’elevades penes.

En concret, Eduardo Cáliz, advocat de Roger, ha indicat que “les úniques proves contra ell han estat unes declaracions vagues, imprecises i contradictòries de dos policies del total de 15 que han declarat”, en la vista. A més, ha afegit que “no hi ha cap imatge, cap acta d’intervenció d’objectes, cap agent lesionat, ni cap prova perifèrica” que acrediti que el Roger va cometre cap delicte.  “Fa l'efecte que tant l’atestat policial com la Fiscalia intenten realitzar una equació que digui: participar en una manifestació igual a delicte”, i ha insistit que “Roger va exercir un dret fonamental”: el de manifestació per protestar contra la sentència dels presos polítics.

“Biaix ideològic”

Per la seva part, Josep Rosell, advocat de Mario, també ha exigit la seva absolució perquè va anar a una manifestació, encara que anés vestit d’una determinada manera. Un dels Mossos el va identificar perquè portava un casc, una armilla i un escut amb una bandera independentista. “La fiscal semblava que ens acusés de sedició o de rebel·lió”, ha denunciat Rosell i ha afegit: “Resulta còmic que es doni credibilitat a una conversa de WhatsApp on el meu client, que tenia 21 anys, pretén suposadament fer una revolució i derrocar a un estat que és membre de l’OTAN, i ben aviat assolirà la presidència de la Unió Europea. Fa riure, però el que no ho fa és la petició de la pena.”

De forma excepcional, el jutge d’instrucció va permetre l’anàlisi dels mòbils dels encausats, sense haver trobat cap fet delictiu; només una conversa de Mario que anava a la manifestació. L’advocat ha assegurat que Mario no liderava cap acció, com l’acusen dos agents dels Mossos, i que “el biaix ideològic és evident” en tota aquesta causa penal. Alternativament, Rosell ha demanat al tribunal que apliqui l’atenuant de dilacions indegudes del procediment i rebaixar-li la pena si, finalment, és condemnat.

Els advocats de Manel i Carla han destacat que els Mossos ben poc van detallar de la seva acció, i que van ser detinguts de matinada, com els altres dos, quan anaven a agafar el metro, al carrer Fontanella.